Новини
Здоров’я

Половина курців Хмельниччини мають цю звичку понад 20 років

Кожен п’ятий мешканець нашої області у віці старше 12 років курить. Серед них 46% мають стаж куріння понад 20 років, кожен четвертий – курить від 11 до 20 років, майже третина – від року до 10. Більша частина курців спалюють за добу по одинадцять сигарет і більше.

Як же впливають шкідливі звички на фінансове становище родин нашого краю? Скільки ж коштів із бюджету сім’ї зникає в повітрі разом з димом сигарет? Як показали результати вибіркового обстеження, в нашій області сільська родина на тютюнові вироби в середньому щомісяця витрачала 216 гривень, дещо більше міська – 253 гривні.

Цікаво, що сума коштів середньостатистичної родини Хмельниччини на тютюн та алкоголь лише на 39 гривень менша середньомісячних витрат домогосподарств на охорону здоров’я та в 2 рази перевищує середньомісячні витрати на освіту, а також відпочинок і культуру.

Таким чином, зазначили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, яке провело згадане вибіркове обстеження умов життя домогосподарств області, на шкоду здоров’ю ми свідомо витрачаємо майже стільки ж коштів, скільки на його підтримку і значно більше, ніж на інтелектуальний і духовний розвиток особистості – чи не парадокс?

Між тим, ще в травні 2012 року Верховна Рада України прийняла закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)”. Цим нормативним актом введено додаткові обмеження щодо місць, призначених для тютюнопаління, та суттєво збільшено штрафи за куріння в недозволених місцях. Проте сприйняття громадянами цих нововведень і досі є неоднозначним, оскільки частка курців, як у цілому по країні, так і на Хмельниччині, зокрема, все ще залишається вагомою.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook