Новини
Культура

Музично-хореографічний перформанс презентували у Хмельницькому

Одна з перших масових подій після карантину, яка відбулась у Хмельницькому обласному художньому музеї, музично-хореографічний перформанс «Ескізи»,  зібрала в одній залі аматорів й професіоналів, справжніх поціновувачів класики та любителів контемперарі-арту. Представив його хмельницьким глядачам творчий столичний проект «Аrtefact».

Цей контр-культурний проект створили дві ініціативні мисткині: піаністка, викладачка в студії креативної музичної педагогіки IKIGAI, концертмейстерка аматорського хору в Open Opera Ukraine киянка Олена Антонік та танцівниця, керівниця, викладачка, постановниця танцювальної школи Pinna ballet хмельничанка Азіза́ Кили́м.

За словами творчинь, ідея такого перформансу виникла під час карантинної перерви у виступах та проектній діяльності, з метою створення культурного продукту, який синтезує в собі одразу кілька напрямків сучасного українського мистецтва.

Як каже Олена Антонік, цей перформанс є, в першу чергу, рефлексією на екзистенційні питання, які ставить перед собою кожен з нас щодня, їх арт-переосмислення.

«Ескізи» – це художні замальовки, що розповідають нам про історії людських почуттів, щоденних переживань, патерни поведінки, шляхи осмислення себе і світу довкола. Бажання розкритися, бути справжніми, зірвати маски формалізму і вирватись з рутинних рамок – одні з головних прагнень людини в пошуках щастя, – наголошує Олена Антонік

У кожному музично-хореографічному номері фігурує проста людська ситуація: розставання з коханим, загубленість у темпах великого міста, абьюз та інші обставини життя, які у перформативному прочитанні набувають особливої емоційної гостроти та не можуть залишити глядача байдужим чи знудженим.

Центр хореографічно-інструментальної композиції – стілець. За словами пані Олени, він символізує діалог, що є інструментом взаємодії, способом стати ближчими і зрозумілішими один одному.

Особливого «смаку» хореографічним етюдам надає вдало підібрана музична палітра. Так, за час майже годинної вистави, гості почули твори Ф. Ґласса, Д. Скарлатті, Я. Сібеліуса, Е. Саті. Г. Форе:

У наших «Ескізах» звучить фортепіанна та камерна музика від XVIII століття до сьогодення. І через синтез класичного та сучасного танцю ви зануритесь в захопливу атмосферу історій про кохання, ревнощі, самотність, протистояння, внутрішню боротьбу, а також прагнення людей до єднання і спільності, – зазначає кураторка проєкту Олена Антонік.

До творення перформансу долучилась і хмельницька арт-царина: музиканти та танцівники не тільки з захватом підхопили ідею киян, але й надали події локальних настроїв та відтінків.

Більше про перформанс «Ескізи» – в ексклюзивному інтерв’ю для каналу Nagolos TV

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook