Новини
Інфраструктура

Абонплатою за сміття хмельничани оплачуватимуть бюрократичні послуги

З 19 червня рішенням виконкому Хмельницької міської ради № 498 «Про встановлення Хмельницькому комунальному підприємству «Спецкомунтранс»  тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами» затверджені нові розцінки на вивіз сміття.

Якщо відверто, то зростання тарифу відразу приблизно в півтора раза – забагато. Економічного обґрунтування громаді особливо не показали – до цього питання ще варто повернутися. Але найбільше здивування викликало введення «абонплати на сміття».

До абонплати за стаціонарний телефон ми звикли (може, тому від них масово й відмовляються, бо платиш, навіть не поговоривши жодної хвилини). Фіксовану плату, не залежну від споживання, за електрику та газ ще якось, зі скрипом гаманця, можна сприйняти й зрозуміти: мовляв, труби-дроти прокладено, їх треба доглядати, як мале дитинча. Але сміття?!

Що за «сміттєве» абонентське обслуговування таке? Ще й 4,14 гривні з людини на місяць? Кількість користувачів послугою уявляєте в місті? А на 12 місяців ще помножте! Як же «Спецкомунтранс» пояснив, куди підуть мільйони від «абонентів сміттєвих послуг»?

Роз’яснення на сайті ХКП «Спецкомунтранс» є. Читайте та отримуйте задоволення:

В плату включено витрати на укладання й супроводження (внесення змін та доповнень тощо) договорів, ведення реєстру укладених договорів,  робота зі збору платежів, здійснення контролю щодо своєчасної та повної оплати наданих послуг, підготовку та пред’явлення претензій споживачам, здійснення інформаційної та роз’яснювальної діяльності серед споживачів, звірку даних, виготовлення довідок, інформування управлінь соціального забезпечення тощо.

Тобто бюрократичні витрати підприємства винесено в окрему послугу, за яку ми сплачуватимемо. Не дивуйтеся тепер, якщо в майбутньому умовні енергетики, жеківці також забажають додаткових грошенят на свої бюрократичні потреби.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook