Новини
Політика

Нардепи з Хмельниччини утримуються від голосувань у парламенті

Голосуючи в парламенті, нардепи від Хмельницької області найчастіше натискали кнопку «Утримався», з 46 ініційованих законопроєктів лише 2 стали законами, а в сесійній залі виступали тільки троє з семи обранців. ОПОРА проаналізувала роботу нардепів-мажоритарників від Хмельниччини упродовж березня-травня цього року.

Семеро мажоритарників представляють Хмельницьку область у Верховній Раді України 9 скликання. Четверо обранців у парламенті вперше, і всі – від партії «Слуга народу». Це Микола Стефанчук (виборчий округ №187), Олена Копанчук (виборчий округ №189), Олексій Жмеренецький (виборчий округ №190) та Ігор Марчук (виборчий округ №193). Ще троє депутатів, обраних у одномандатних виборчих округах, мають чималий досвід, адже потрапили до Ради вже втретє. До цієї когорти належать представники депутатської групи «Партія «За майбутнє»: Сергій Лабазюк (виборчий округ №188) Віктор Бондар (виборчий округ №191) та Олександр Герега (виборчий округ №192).

ОПОРА проаналізувала, як працювали ці парламентарі упродовж весни 2021 року: як голосували, які законопроєкти ініціювали та про що говорили, виступаючи на сесійних засіданнях.

Не «проти», але й не «за»: найчастіше хмельницькі нардепи натискали кнопку «Утримався»

Навесні цього року у Верховній Раді України відбулося 1778 голосувань. Як свідчить статистика, найчастіше мажоритарники від регіону натискали на кнопку «Утримався». Таких голосувань 34%. У 26,9% випадків представники області були відсутні на голосуваннях, а у 20,7% підтримували поставлені на голосування питання. Дещо менше зафіксовано голосувань, коли парламентарі від Хмельниччини, попри фактичну присутність на сесії (картка депутата зареєстрована), не голосували – 18,2%. А от кількість голосувань «проти» взагалі мізерна – лише 0,1%.

Закономірно, що загалом частіше підтримували ініціативи, запропоновані до голосування, парламентарі-мажоритарники, які належать до пропрезидентської фракції. У них кількість голосувань «за» коливається в межах 20-30%: найбільше у Олексія Жмеренецького (29,5%) та Миколи Стефанчука (27,4%), дещо менше в Ігоря Марчука та Олени Копанчук (по 21,7%).

Водночас представники депутатської групи «Партія «За майбутнє» Віктор Бондар і Олександр Герега натискали кнопку «За» помітно рідше – у 10,7% і 9,2% голосувань відповідно. Вирізнявся з-поміж колег по групі Сергій Лабазюк, який голосував «за» у 24,5% голосувань.

«Проти» впродовж весни хмельницькі мажоритарники голосували лише 15 разів: Ігор Марчук – 9 (0,5%) голосувань, Олена Копанчук – 4 (0,2%), Віктор Бондар та Сергій Лабазюк – по 1 (0,1%) голосуванню. Зокрема, Ігор Марчук сім разів голосував проти поправок до проєкту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Олена Копанчук не підтримувала поправки до цього законопроєкту двічі. А Віктор Бондар та Сергій Лабазюк були проти проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері метрології, надання житлово-комунальних послуг та захисту прав споживачів.

Найменш дисциплінованим за показником участі в голосуваннях можна назвати Олександра Герегу, який був відсутній у 58% голосувань. А от найсумлінніше голосував Микола Стефанчук, його показник відсутності  на голосуваннях – 0,4%. Цікаво, що найпопулярнішою в сумлінних нардепів від області була кнопка «Утримався». Наприклад, Микола Стефанчук обирав її аж у 70% голосувань, а Олексій Жмеренецький, який був відсутній лише в 1,5% голосувань, утримувався в 65,7% з них.

Не голосували, хоча й були зареєстровані на засіданні, переважно представники депутатської групи «Партія «За майбутнє». Так, Віктор Бондар не голосував у 56% голосувань, Сергій Лабазюк – у 36,6%, Олександр Герега – в 26%. Значно менший цей показник в членів пропрезидентської фракції: в Олексія Жмеренецького – 3,2%, в Миколи Стефанчука – 2,1%, в Ігоря Марчука – 1,9%, в Олени Копанчук – 1,4%.

Голосування депутатів-мажоритарниківвід Хмельниччини (березень-травень 2021 року)

Фракційна дисципліна: близько половини голосувань депутатів із групи «Партія «За майбутнє» – проти групи

Показовим є відсоток голосувань нардепів-мажоритарників від Хмельниччини всупереч більшості в фракції, до якої належать. Аналіз усіх голосувань від початку каденції за допомогою сервісу ОПОРИ «Вони голосують для тебе» засвідчує, що представники фракції партії «Слуга народу» лише зрідка не підтримують загальну лінію фракції: у Олексія Жмеренецького 7,4% голосувань проти фракції, в Олени Копанчук – 7,3%, в Ігоря Марчука – 9,4%, а в Миколи Стефанчука – 4,4%.

Натомість депутати з групи «Партія «За майбутнє» голосують проти групи чи не в половині з усіх голосувань. Найменше дотримується партійної дисципліни Олександр Герега, який, до слова, у попередньому скликанні був позафракційним. У нього таких голосувань 55,9%. Віктор Бондар, що є співголовою цієї депутатської групи, голосує відмінно від більшості колег у 42,3% голосувань, а Сергій Лабазюк – у 46,6%.

Законотворчість: 2 з 46 проєктів стали законами

Упродовж весни цього року мажоритарники з Хмельниччини долучилися до ініціювання 46 проєктів законів. Так, законотворчий доробок Олени Копанчук та Олексія Жмеренецького збагатився 17 проєктами законів у кожного, у Олександра Гереги та Ігоря Марчука додалося по 7 проєктів законів, у Сергія Лабазюка – 4, а у Віктора Бондаря та Миколи Стефанчука – по 2.

З-поміж авторів окремих законодавчих ініціатив є по кілька нардепів від області. Зокрема, усі представники фракції «Слуга народу», що обрані до Верховної Ради від мажоритарних округів Хмельницької області, долучилися до роботи над проєктом закону 5512 – про місцевий референдум, а троє нардепів – членів групи «Партія «За майбутнє» вказані авторами законопроєкту 5297 – про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо стимулювання виробництва молока.

Щодо тематики законопроєктів, які ініціювали нардепи від регіону, то найчастіше вона стосувалися галузевого розвитку та економічної політики – по 17 проєктів, значно рідше гуманітарної та соціальної політики, а також безпеки та оборони – по 1 проєкту.

Микола Стефанчук став співавтором 2 законопроєктів із державного будівництва, Віктор Бондар – 1 з державного будівництва та 1 з галузевого розвитку. В Сергія Лабазюкапо 2 проєкти законів із галузевого розвитку та економічної політики. У доробку Олени Копанчук та Олексія Жмеренецького переважають проєкти законів з економічної політики (8 і 5 відповідно) та галузевого розвитку (6 і 5 відповідно). Економічна тематика превалює в законотворчості Олександра Гереги (4). Ігор Марчук здебільшого долучався до ініціювання проєктів законів із галузевого розвитку (5).

Попри значну кількість напрацьованих законодавчих ініціатив, впродовж весни доробок лише двох хмельницьких мажоритарників поповнився ухваленими законами. Йдеться про законопроєкти 5175 – про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку», серед співавторів якого вказано Ігоря Марчука, та 5308 – про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом, до роботи над яким долучилася Олена Копанчук.

Ще 37 законопроєктів наразі опрацьовуються в комітетах, 5 очікують розгляду, 1 заслухано та знято з розгляду. А проєкт 5297 – про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо стимулювання виробництва молока, у співавторах якого Сергій Лабазюк, Віктор Бондар та Олександр Герега, було відкликано, а відтак і знято з розгляду.

Менше половини мажоритарників від області виступали у Верховній Раді

Цієї весни лише троє з семи мажоритарників від Хмельниччнини виступали в сесійній залі Верховної Ради України. Слово мали Віктор Бондар, Сергій Лабазюк та Олексій Жмеренецький. Загалом усі виступи нардепів тривали близько пів години: майже 20 хвилин говорив Віктор Бондар, 5,5 хвилини – Сергій Лабазюк, 3,2 хвилини – Олексій Жмеренецький.

Протягом березня–травня Віктор Бондар 7 разів виступав з трибуни Верховної Ради. У своїх виступах він кілька разів порушував питання заборгованості населення за енергоносії та проблеми ринку енергоносіїв; говорив про приватизацію підприємств; вимагав від уряду звіту за рік роботи; висловлювався щодо звільнення Ігоря Петрашка з посади Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України й загалом щодо призначень на посади міністрів; повідомляв про підтримку депутатською групою «Партія «За майбутнє» призначення Олександра Кубракова Міністром інфраструктури України.

Сергій Лабазюк виступав 4 рази – двічі з місця і двічі з трибуни. У його виступах йшлося про підтримку проєктів законів 5197-2 – про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України; 5104 – про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою; 4416 – про внесення змін до Закону України «Про індустріальні парки» щодо спрощення створення та стимулювання діяльності індустріальних парків. 1 раз депутат передавав слово колезі.

Нардеп Олексій Жмеренецький у своїх двох виступах висловлювався щодо проєктів законів 4416-1 – про внесення змін до Закону України «Про індустріальні парки», спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках, та 4303 – про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні.

Четверо інших мажоритарників від області – Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Олександр Герега та Ігор Марчук – цієї весни у Верховній Раді не виступали.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook