Новини
Культура

Хмельницькі музиканти переспівали пісню відомого українського гурту (ВІДЕО)

Легендарну зірку дебютного альбому гурту “Танок на майдані Конґо” (ТНМК) – пісню «Зроби мені хіп-хоп» – приправили «чумацькою сіллю». Оновлену версію найвідомішої пісні «танків» створила топова команда хмельницького року – гурт «Чумацький шлях».

Прем’єру «ЗМХХ» у рок-оформленні презентували напередодні на медіа-платформах «чумаків».

Нагадаємо, наприкінці 90-х «Танок на майдані Конго» – молода команда з Харкова – створила україномовний реп  й зробила його шалено-популярним. Не останню роль в поширенні вірусної закоханості в реп українською відіграв саме перший альбом реперів «Зроби мені хіп-хоп», створений 1998 року.

Однойменна музична композиція «ЗМХХ» для гурту стала пропускним квитком на сцену культового фестивалю «Червона Рута». Й довершила україномовну програму «ТНМК».

Цей альбом «танків» розповсюджувався ще на касетах, у додатку до якого йшов неповторний словник сленгових слів, які учасники гурту – Фагот, Фоззі та Діля використовували в піснях.

Що ж надихнуло хмельницьких етно-важковиків на такий музичний реверанс колегам по арт-цеху, спитали у соліста «ЧШ» Сергія Стояна.

Якось після однієї з репетицій ми з хлопцями переглядали різні старі кліпи, які вважали знаковими для розвитку української музики. У цей список безумовно потрапив і кліп ТНМК «Зроби мені хіп-хоп». Саме тоді нам спало на думку зробити свою версію цієї пісні. Ми досить швидко зробили аранжування і поєднали хіп-хоп з прогресивним металом. Залишалось лиш додати фольку, щоб остаточно підкреслити наш стиль. В цьому допоміг наш друг Максим Бережнюк, який зіграв на волинці, сопілці та дримбі, – розповідає Сергій.

Гітарист гурту «Чумацький шлях» Євген Богуцький згадує, що саме команда «ТНМК» була в топі прослуховування в часи формування його музичних вподобань.

Це були 90-ті і цим все сказано. Територія «А», перші україномовні хіти й цей кліп з графіті на пологовому будинку. Майже «Штати», як здавалось тоді. Дійсно тогочасні «танки» підірвали свідомість тодішніх підлітків і мою в тому числі. Тому оновити цей «смаколик» дитинства, не спотворивши його головний меседж, а навпаки надати йому нових музичних відтінків – завдання з яким, на мою думку, ми 100% впорались! – прокоментував Євген.

Можна довго сперечатись, яка версія пісні ліпша та має право на «слухання», але мистецтво – вільне від обмежень та суб’єктності, тому краще насолоджуватися всіма його проявами.

А завершальною літньою синтезою мистецтв стане фестиваль Respublica FEST.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook