Новини
Культура

У хмельницькому музеї відкрилась виставка митця-шестидесятника (ВІДЕО)

Вернісаж виставки «Громадянський інстинкт»  лауреата Національної премії України ім.Т. Шевченка, заслуженого художника України, активного учасника руху шістдесятників, правозахисника Опанаса Заливахи відбувся напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї.

На відкриття ретроспективної персональної виставки митця завітали донька художника Ярина Заливаха, представники музею Мистецтв Прикарпаття на чолі з його директором Василем Романцем, які надали твори Опанаса Заливахи із своїх збірок для експонування.

«Мій батько любив Україну очима, створюючи неповторні твори мистецтва присвячені її історії та багаторічній боротьбі за Незалежність. П’ять років таборів та подальша заборона на творення – ось такий «подарунок» від Радянської влади отримав мій батько. Проте його мистецький заповіт крізь роки звертається до нас з вірою у збереження пам’яті про події, які кували українство. Тож, пам’ятаймо яку криваву ціну заплатили митці-шістдесятники за сьогодення!» – зазначила на відкритті виставки донька митця, пані Ярина.

Відкриття виставки розпочалось з перформативного відтворення репродукції вітража «Шевченко. Мати», створеного у 1964 році до 150- ліття Т.Г.Шевченка у Червоному корпусі Київського національного університету і через день варварськи зруйновано як «ідейно ворожий».

За створений вітраж його автори: Опанас Заливаха, Алла Горська, Галина Севрук, Галина Зубченко, Людмила Семикіна зазнали гонінь та утисків від радянського режиму.

Як зазначає кураторка виставки, заступниця директора ХОХМ, мистецтвознавиця Олена Михайловська, дана виставка відкрив цикл проєктів у ХОХМ, присвячених 30-літтю Незалежності України:

«Кожен із цих арт-проєктів мистецькою мовою розповідатиме про видатних художників-титанів, які своєю творчістю наближали омріяну століттями незалежність нашої країни. Запрошуємо стежити за нашими анонсами і долучатися до мистецтва, що надихає, дає надію та мотивує пишатися нашою Батьківщиною, знайомить із нашою історією та розбудовує майбуття.» – наголосила кураторка, пані Олена.

В експозиції виставки представлені живописні твори, рельєфи та асамбляж.

Виставка Опанаса Заливахи «Громадянський інстинкт» доступна до перегляду у Хмельницькому обласному художньому музеї до кінця жовтня 2021 року.

Нагадаємо, що місяць на Хмельниччині буде доступний «мобільний павільйон».

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook