Новини
Культура

У Славуті відгуляв етнофестиваль «Колодар» (ФОТО)

Міжнародний фестиваль етнокультури «Колодар» вже вдруге відбувається в Славуті. Цьогріч феєрію етнокультур створили в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та за підтримки Державного агентства розвитку туризму.

Фестиваль було створено у 2019 році з метою привернення уваги до збереження унікальної природи краю. Так, натхненники фестивалю – ініціативна громада Славути – опікувалась проблемою обміління річки Горинь.

Цього року фестиваль отримав статус міжнародного, адже до участі у культурній програмі дводенного фесту були запрошені гості з закордону. На жаль, більшість з іноземних колективів не змогли взяти участь у фестивалі через карантинні обмеження.

Проте, програма все одно вийшла насиченою подіями та культурно-просвітницькими локаціями.

Відродження й презентація української культури розпочиналась одразу при вході на територію фестивалю – з яток майстрів та численних практичних майстерень.

В атмосфері народного співу й виступів танцювальних колективів з України і закордону дорослі й малеча мали нагоду спробувати себе на майстер-класах з бісероплетіння, плетіння вінків, писанкарства, розпису, малювання піском, створення ляльок-мотанок тощо.

Майстриня Карина зі Славути  впевнена, що подібні гостини потрібні не тільки містянам, а й всім українцям.

Для нас, митців, такі заходи є чудовою можливістю представити своє мистецтво громаді та набратись досвіду творення етнодоробків у сусідів. А як для славутчанки – це дійсно велика культурна подія, варта того, щоб її відвідати, – поділилася пані Карина.

Майстриня вінкоплетіння Валентина теж впевнена, що такі фестивалі потрібні для виховання української культури в майбутніх поколіннях.

Я – корінна славутчанка, вінки плету з дитинства. Цю майстерність успадкувала в родині, саме змалечку мої бабусі заохотили мене до цього. Такі події, як сьогоднішня, однозначно об’єднують українців, а в нашому сьогоденні це більш ніж важливо, – впевнена пані Валентина.

Майстри та майстрині на «Колодар» з’їхалися з усіх куточків України, і кожен регіон презентував унікальну техніку або ремесло, характерне для митців краю.

Традиційні спортивні змагання були представлені кінними змаганнями та естафетою з бойового гопака. Так, подільську школу бойового гопака представила збірна Хмельницької обласної федерації з міст Хмельницький, Нетішин, Славута.

Численні фотозони збирали цілі черги охочих спробувати сімейні фотосесії й створити нові етно-селфі, як оздоблюючи їх логотипом фесту, так і в атмосфері сільської хати або в романтиці чагарників.

Наїдкові ексклюзиви теж презентували всю географію України. Традиційний борщ у хлібних глеках, численні рибні й м’ясні смаколики подавали гостям з пікантним колоритом місця створення.

Майстер м’яса Вадим з Хмельницького так оцінює гастрономічні вподобання фестивальників:

Найперше та найулюбленіше для шлунка «колодарівця» – це, звісно, шашлик та інше смажене м’ясо. Сьогодні булі частування й борщем, й випічкою, але для подільського гастро-експерта м’ясо дійсно на першому місці!

Окремої уваги шанувальників фесту заслуговували фольклорні колективи. Знані українські народні пісні й танці у сучасній обробці звучали й виглядали феєрично та з неповторним відчуттям якісного переосмислення культури предків сучасниками.

Так, колектив «Кумасі» з Шепетівки вразив фест своїм сучасним переспівом пісень культового гурту «Воплі Відоплясова» з багатоголоссям й неповторними усмішками.

Наш колектив утворився в 2015 році. Дівчатка вдало поєднують народні пісні з сучасними мотивами. Люблять подорожувати і відвідувати різноманітні фестивалі. «Колодар» став для нас тим бажаним майданчиком презентації авторських версій наших, рідних пісень! – розповіла керівниця гурту пані Жанна.

Зі старовинного Львова до Славути завітав народний театр танцю «Ескада», який привіз на «Колодар» запальні танці західної України й неповторні емоції.

Кожен подібний фестиваль для наших талановитих вихованців – це можливість репрезентувати своє унікальне мистецтво справжнім його шанувальникам. Ми цінуємо кожну посмішку і той запал, яким від нас заряджаються наші глядачі! – поділилася емоціями керівниця театру пані Наталя.

Зіркову сцену фестивалю особисто відвідали й запалили музичну ватру знані артисти українського шоу-бізу: півфіналістка телевізійного шоу “Голос Країни” Галина Куришко, етно-рок гурт «ДримбаДаДзиґа» та наші хмельницькі рок-ідоли – гурт «Чумацький шлях».

Як розповіла пані Галина Куришко, фестиваль – це, в першу чергу, люди, їх настрій та енергетика, якою глядачі наповнюють артиста:

Я прагну популяризувати не просто українську, а фольклорну, автентичну музику, пісні наших бабусь і прабабусь. Я впевнена, що українські народні пісні настільки прекрасні, мелодійні, що при правильному виконанні ними можна заслухатися та бажати продовження.

Етнічні мотиви, рок, панк, ска, хардкор – всі ці музичні «спеції» подарували колодарівцям учасники «ДримбаДаДзиґа».

Емоційна хвиля просто вражає, дарує натхнення на нові ідеї й музичні переосмислення. Ми популяризуємо українську культуру в новому звучання, а такі глядачі гідні нових відкриттів своєї національної ідентичності через сучасну рок-обробку, – впевнена солістка гурту Анастасія.

Завершальною рок-бомбою етнофестивалю “КОЛОДАР” став виступ «Чумацького Шляху». На фест хлопці привезли насичену етно-родзинками програму.

Ми завжди раді виступати на таких подіях, адже це не тільки популяризація української культури, але й знайомства з усіма її смаками й відтінками. Особлива приємно, що це наша Славута, яка має що показати і подарувати нам свої емоції щиро! – наголосив соліст гурту Сергій.

«Колодар» – це коловорот найяскравіших дарів етносу, який кожному учаснику подарував частинку золотої пекторалі національної культури!

Фото авторки.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook