Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому хочуть втримати тариф на тепло, у Шепетівці його підвищують

Влада обласного центру та теплопостачальники готові укласти угоду з державним підприємством “Укргазвидобування”, аби отримувати газ без націнок посередників і, завдяки цьому, не підвищувати тарифи в опалювальний період. У випадку відмови газопостачальника, готові подавати до суду. У Шепетівці тим часом вже заявили про підвищення тарифу для усіх споживачів.

Міський голова Олександр Симчишин та очільники двох хмельницьких теплопостачальних підприємств звернулися до “Укргазвидобування” з листом, в якому запропонували державному акціонерному товариству без посередників продавати теплопостачальникам блакитне паливо. За словами міського голови, ринок газу дозволяє укладати прямі угоди, і в Хмельницькому до цього готові.

Як зазначив під час сьогоднішнього брифінгу Олександр Симчишин, беручи за основу розрахунки експертів та порахувавши націнку-заробіток для постачальника, у Хмельницькому готові купувати газ напряму, без посередників, по 4,5 тисячі гривень за тисячу кубів.

Проте, зважаючи на досвід столиці, де теплопостачальник отримав відмову від державного підприємства на пропозицію укласти пряму угоду, у Хмельницькому також готуються до судових позовів.

Якщо відповідь буде негативна, ми будемо подавати позов до Господарського суду, аби суд зобов’язав “Укргазвидобування” укласти прямі угоди з нашими теплопостачальними підприємствами, щоб ми могли купувати газ по 4500 гривень, – прокоментував міський голова.

І додав, що у такому випадку можна говорити про те, що підвищення тарифів в опалювальний період (до якого місто готове більше, ніж на 80%) не буде, а місцеві теплопостачальні підприємства зможуть якісно увійти в опалювальний сезон, продовжувати реконструкції, ремонти і мати нормальні умови для господарювання.

Тим часом у Шепетівці нові тарифи на тепло затвердив виконавчий комітет міської ради. Відповідне рішення набере чинності з 1 жовтня поточного року. 

Відповідно до цього рішення нові тарифи на тепло будуть такі:

  • для населення – 2 499,43 грн/Гкал (з ПДВ);
  • для бюджетних установ – 2 531,59 грн/Гкал  (з ПДВ);
  • для інших споживачів (крім населення) –  2542,14 грн/Гкал (з ПДВ).

За попередніми підрахунками, вартість послуг з теплопостачання для шепетівчан зросте майже на 11%, повідомляє сайт Шепетівки.

До слова, громадські слухання у місті з цього приводу не проводили, пославшись на продовження адаптивного карантину.

Нагадаємо, відповідно до рішення, ухваленого НКРЕКП, тарифи на тепло у Хмельницькому надалі встановлюватиме виконком міської ради.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook