Новини
Інфраструктура

Через ремонт мосту на Хмельниччині водії систематично стоять в заторах

На ділянці дороги М-12 в районі села Голосків вже декілька місяців поспіль водії змушені стояти у довгих заторах. Інколи черга з автівок розтягується на кілометри. На цьому відрізку від травня 2021 року розпочався ремонт мосту через річку Південний Буг. Генеральний підрядник – турецька компанія “Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.”. А от субпідрядник, який реконструює міст, – український. Це ТОВ “Волинська мостобудівельна компанія”.

Підготовчі роботи на всій ділянці автодороги М-12 “Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка” турецька компанія розпочала ще восени 2020 року. Наразі трасою, за винятком ділянки у Голоскові, вже можна швидко пересуватися. Натомість на мосту рух поки що можливий лише в один бік.

Черговість проїзду регулює представник компанії “Onur”, вмикаючи зелені і червоні сигнали світлофору.

На половині мосту, де триває ремонт, роботи ще не дійшли до стадії асфальтування.

З лівого боку мосту (якщо їхати з боку Хмельницького) переоблаштовані всі опори, зокрема і ті, які під водою. Зараз завершуються роботи з бетонування арматурної плити прогону. Наступний етап – влаштування асфальтобетонного покриття по лівому проїзду. Після чого підрядник переключиться на інший бік. Треба зважати на те, що за останні два тижні налило багато води. Швидке бетонування буде неякісне. Адже бетону потрібно вистояти, щоб він набрав міцності. В сезон треба бути готовим до черг. Потрібно чимось жертвувати, – пояснює фахівчиня зі зв’язків з громадськістю Служби автодоріг в області Юлія Манзяк.

За словами представниці Служби автодоріг, “Волинська мостобудівельна компанія” орієнтована на невеликі обсяги робіт. Це і є вірогідною причиною, чому турки залучили їх як субпідрядників. А от, до прикладу, у Запоріжжі турецька компанія “Onur” ремонтує міст сама.

У квітні турецькі підрядники пообіцяли голові Хмельницької облдержадміністрації Сергію Гамалію до 24 серпня забезпечити авторух на ділянці дороги від Голоскова до Вінниччини. Принаймні двома смугами половини траси. Нині компанія “Onur” уточнила: міст через Південний Буг буде готовий до листопада. Загальна вартість робіт від Голоскова до кордону із сусіднім регіоном – 54, 6 мільйонів доларів.

Нагадаємо, у травні голова Хмельницької облдержадміністрації Сергій Гамалій зазначав: міст через річку Південний Буг у селі Голосків –першочерговий об’єкт частини будівництва нового автошляху.

У 2021 році траса М-12 має бути цілком відремонтована на всій протяжності Хмельницької області. Вже в оновленому стані вона стане частиною проєкту “Дорога Єдності М-30”. Шлях з’єднає захід та схід країни.

Фото авторки.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook