Новини
Культура

У Меджибожі оперу просто неба дивилися кілька сотень глядачів (ВІДЕО)

Масштабне видовище, яке відбулося у Меджибізькій фортеці на Хмельниччині, зібрало на її території кілька сотень мешканців області, які спеціально приїхали у старовинну споруду, аби долучитися до високого мистецтва. Двір фортеці, який на один вечір перетворився на глядацьку залу, був заповнений майже вщент.

За словами директора Хмельницької обласної філармонії, яка організовувала постановку опери «Запорожець за Дунаєм», подібні заходи в приміщенні філармонії вони практикують вже досить давно. Та й вистава просто неба для артистів цього разу була не перша. Раніше подібні заходи вже проводили і в Кам’янці, і в Меджибожі, і в Хмельницькому. І завжди такі заходи збирали чималу кількість глядачів та отримували позитивний зворотний зв’язок від них.

У цих постановках задіяні всі творчі сили філармонії – симфонічний оркестр, ансамбль «Козаки Поділля» та солісти. Тобто це така повна кооперація, повне поєднання всіх наших творчих ресурсів. Опера – це найдосконаліший жанр музичного мистецтва, який поєднує в собі музичне мистецтво, театральне, сценографію, живопис. Зараз дуже широко застосовується кіно, різні сучасні світлові прийоми. Це вищий рівень мистецтва, і я радий, що ми з цим справляємося, – розповів Олександр Драган.

Також додав, що Хмельницька філармонія – чи не єдина в Україні, спроможна такі постановки зробити.

Локацію саме у Меджибожі обрали не випадково, адже там є козацький  дух, є атмосфера. Крім того, постановка опер у фортецях під відкритим небом або на руїнах фортець є широко вживаною європейською практикою.

Це дуже часто можна спостерігати в Німеччині, в Австрії, в Італії. Це взагалі цілий пласт окремої культури – такі концерти та опери, тому ми такими маленькими кроками наближаємо себе і наших глядачів до європейських традицій, – зазначив Олександр Драган.  

Загалом у постановці задіяли близько 80 артистів філармонії. Подивитися ж і послухати постановку просто неба, попри чимало масових заходів, які відбувалися на території області, прийшли та приїхали кілька сотень глядачів.

Основних солістів було чотири. Головну роль – Івана Карася – виконував Степан Дробіт, художній керівник ансамблю «Козаки Поділля», співак європейського рівня, роль Андрія виконав Михайло Малафій, соліст львівської опери, роль Одарки – заслужена артистка Фатіма Чергіндзія, роль Оксани – Ольга Абакумова.

Про успіх вистави, яка тривала понад півтори години, за словами Олександра Драгана, свідчить також той факт, що по завершенню виступу глядачі не хотіли відпускати артистів зі сцени:

Оця остання молитва Андрія, яка є своєрідним хітом, і соліст був дуже гарний запрошений – на «біс» викликали, тому змушені були повторювати.

Відео: Державний історико-культурний заповідник “Межибіж”.

Фото надані Олександром Драганом.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook