Новини
Екологія

Територія біля найбільшого озера на Хмельниччині небезпечна для відпочивальників

Найбільше природне озеро Хмельниччини, яке називають “Святим”, – пам’ятка державного значення, улюблене місце відпочинку багатьох мешканців області. Розташоване воно у Шепетівському районі, на території національного природного парку «Мале Полісся». Не перший рік територія біля водойми є небезпечною для відвідувачів. Дерева, що тут ростуть, хворіють та можуть впасти на людей. Проте через недосконалість нормативної документації лісівники не можуть проводити там будь-яку санітарну роботу.

Про проблему Святого озера лісівники та екологи говорять вже не вперше. Минулого року йшлося про зменшення рівня води та зміну її якості, а також про те, що коренева система дерев навколо озера страждає від шкідників та грибкових хвороб, внаслідок чого дерева трухлявіють та падають. Вже тоді лісівники та адміністрація природного парку попереджали про потенційну загрозу та радили утримуватися від відпочинку на цій території.

Рік минув, дерева продовжують хворіти та падати, проте проблему лісівники досі не можуть вирішити.

Це неможливість проведення заходів з догляду за насадженнями, а саме вибіркових санітарних рубок, догляду молодняка тощо в природо-заповідному фонді без застосування лімітів. А враховуючи, що це пам’ятка державного значення, вона має захисну полосу, в якій взагалі неможливо проводити будь-які заходи з догляду за лісом, – пояснює директор ДП “Ізяславське лісове господарство” Сергій Кутасєвич.

Проблема із пошкодженням сосен тягнеться з 2017 року. Через відсутність відповідної дозвільної документації проводити санітарно-оздоровчі заходи у межах парку не вийде. Як вирішуватимуть лісову проблему, пояснили обласні екологи.

Ми зберемо всі ці акти, сформуємо якусь ініціативну свою позицію, і будемо сподіватися, що до нас дослухаються і буде винесене, можливо, якесь рішення до Верховної Ради, до Кабінету Міністрів, які нас підтримають і будуть внесені якісь певні позиції, як ми будемо діяти в такому випадку, – коментує директорка Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА Ганна Богданович.

А поки що від прогулянок біля пам’ятки державного значення природоохоронці все ще радять утриматися, допоки відпочивати тут стане безпечно.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook