Новини
Здоров’я

У громадах Хмельниччини збирають інформацію про наявність щеплень у працівників

На Хмельниччині в різних громадах почали збір інформації про наявність вакцинації у працівників. Особливо процес пожвавився   після підтримки Урядом  пропозиції МОЗ про затвердження  переліку професій, яким обов’язково треба мати щеплення від COVID-19. До них планують віднести представників органів державної влади та освітян. Відповідне протокольне рішення прийняли 21 вересня на засіданні Уряду.

До прикладу, у громадах отримали повідомлення з підписом директорки департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства Хмельницької облдержадміністрації Віри Бригадир. Окрема графа  присвячена наявності одного чи двох щеплень у керівника підприємства.

За інсайдерською інформацією, в одному з нетішинських дитячих садочків для переодягання дворічних малюків відтепер вирішили допускати лише вакцинованих батьків. А працівникам  місцевого центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю “Мрія” телефонують батьки і намагаються вияснити дані про наявність чи відсутність щеплень. Паралельно містяни отримують повідомлення від одного з сімейних лікарів з таким змістом.

Нагадаємо, уряд вирішив перейти до жорстких методів, оскільки у пріоритетних групах третього етапу вакцинації освітяни та держслужбовці не досягнули показника 80% охоплення. В той час, як серед медиків та військових щепленнями охоплено навіть більше осіб.  Офіційно перелік професій, для яких вакцинація від  COVID-19 стане обов’язковою, поки не затверджений.

Статтею 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних недуг, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти відповідних хвороб.

Визначення такого переліку професій належить до повноважень МОЗ. При цьому, пояснюючи загострення епідеміологічної ситуації, до прикладу, в Ізраїлі, тамтешні медичні  посадовці  повідомили про зниження ефективності вакцини “Pfizer” до 64% на фоні поширення в країні штаму коронавірусу “Дельта”. Пізніше американський телеканал CNBC з посиланням на новий звіт Мінохорони здоров’я Ізраїлю повідомив:  “Pfizer” захищає від зараження штамом «Дельта» усього на 39%, а не на 64%.

Окрім того, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко послався на позицію Європейський суду з прав людини (ЄСПЛ) про те, що “обов’язкова вакцинація є законною й може бути необхідною в демократичних суспільствах і не суперечить конвенції про захист прав людини та основоположних свобод”.

Щоправда, очільник міністерства при цьому чомусь не згадав: рішення ЄСПЛ стосується вакцин, які використовуються для імунізації дітей  та у контексті заборони відвідувати нещепленим дитячі садки.

“У Чеській Республіці існує загальний юридичний обов’язок вакцинувати дітей від дев’яти хвороб, добре відомих медичній науці. Батьків, які без поважних причин не виконують, можуть оштрафувати. Нещеплені діти не приймаються в дитячі садки”, – цитата з рішення Європейський суду з прав людини.

Водночас Міністерство економіки України надало роз’яснення  неправомірності застосування до працівника заходів примусу. У ньому йдеться:

“Відповідно до статті 2-1 Кодексу законів про працю України будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема від стану здоров’я, не допускається. Статтею 43 Конституції України також гарантоване право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Крім того, у пункті 3 своєї Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає та рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації, а також забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію”, – йдеться у роз’ясненні Мінекономіки. 

Оскільки наразі в Україні вакцинація від COVID-19 є добровільною, роботодавці не мають права в обов’язковому порядку вимагати відомості щодо вакцинації працівників, зазначає юристка Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Шмагалова. Але працівники можуть добровільно сповістити роботодавця про проходження вакцинації, а  роботодавці – надалі включати такі відомості до внутрішніх баз даних. Для цього вони повинні суворо дотримуватися всіх правил захисту персональних даних працівників.

“Відповідно до ч.1 статті 7 Закону України “Про захист персональних даних” від 1 червня 2010 року № 2297-VI забороняється обробка персональних даних, що стосуються здоров’я, якщо суб’єкт персональних даних не надав на це однозначної згоди. Тож роботодавці повинні здійснювати обробку таких даних на належній правовій підставі, отримавши пряму згоду. Законодавством України передбачені низка правил щодо отримання згоди, зокрема добровільність, тому вживати заходи примусу з метою отримання відомостей щодо вакцинації працівників заборонено. Дані, які стосуються стану здоров’я, передбачають, що їхня обробка, зокрема збір такої  інформації, мають здійснюватися за умови забезпечення підвищеного рівня безпеки. Використання таких даних з немедичною метою викликає занепокоєність у контексті захисту приватності. Як варіант, роботодавці можуть збирати інформацію про вакцинацію в анонімізованій формі. Тоді такі дані не будуть вважатися персональними”, – коментує юристка.

Якщо ж вакцинація від COVID-19 стане обов’язковою для всіх або окремо визначених категорій працівників, слід переглянути правила щодо обробки роботодавцями персональних даних працівників, додає Олена Шмагалова.  Мало того, очікується, що в такому випадку мають внести зміни у законодавство України щодо обробки персональних даних.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook