Новини
Суспільство

Частка безробітних на Хмельниччині зростає

Ринок праці Поділля перебуває в депресивному стані: кількість працюючих скорочується на тлі збільшення частки безробітних. І якщо зменшення числа задіяних у продуктивній праці ще можна пояснити скороченням населення краю, то факт, що безробітних у відсотковому вимірі більшає, – не додає оптимізму.

Кількість зайнятого населення у віці 15 років і старше в області, за результатами обстеження робочої сили, в першому півріччі становила 500,6 тисячі людей. Минулого року зайнятих подолян згаданого віку налічувалося 514,6 тисячі. Втрату чотирнадцяти тисяч робітників ще можна пояснити демографією, тобто зменшенням чисельності краян. Важче пояснити скорочення саме частки зайнятих віком 15 років і старше: цьогоріч вона становить 47,9% проти 48,8% торік.

Поглянувши на більш звичний віковий діапазоні – 15-59 років, побачимо, що працювали 465,2 тисячі подолян, що на п’ятнадцять тисяч менше, ніж у першому півріччі торік – 480 тисячі рівно. До речі, а в 2019-му чисельність працюючих цього вікового діапазону перевищувала психологічну межу в пів мільйона.

Якщо поглянути на минулі роки, то простежувалася позитивна тенденція збільшення працюючих, не зважаючи на скорочення населення. Відповідно – зменшувалася чисельність безробітних. До прикладу, в 2000-му їх налічувалося 89,8 тисячі, 2005-му – 55,9 тисячі, 2010-му – 54,9, 2015-му – 53,0 тисячі. В першому півріччі минулого року їх нараховувалося в середньому 53,4 тисячі.

Невже останнім часом намітився злам у цій тенденції, й безробіття почало зростати? За рік кількість безробітних збільшилася на понад чотири тисячі й становила в першому півріччі 57,8 тисячі подолян, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook