Новини
Інфраструктура

Хмельничани пояснили, чому відмовляються їздити у тролейбусах

Зменшення пасажиропотоку в електротранспорті, про яке повідомили у статистиці, на думку хмельничан, спричинили два фактори: карантинні обмеження та запровадження електронної системи оплати проїзду у громадському транспорті. Причому другий фактор має у собі декілька складових, про які хмельничани розповідають у соцмережах та які, за їх словами, відбивають бажання пасажирів користуватися дешевшим транспортом.

Нагадаємо, безготівкова система оплати проїзду у Хмельницькому запрацювала у липні поточного року. Відколи за проїзд почали платити через термінали, скарги хмельничан на недосконалість системи не припиняються. Нарікають містяни як на те, що валідатори працюють нестабільно, так і на те, що не всім система оплати досі зрозуміла.

Сам на сам із валідатором

У соцмережах люди діляться досвідом поїздок у хмельницьких тролейбусах. Як правило, негативним. Так, за словами хмельничанки Валентини, у тролейбусі №4 їй довелося вислухати чимало образливих слів від водія через те, що вона не знала, як правильно скористатися карткою, щоб оплатити проїзд.

Зупинив тролейбус. Вийшов в салон. Кричав, обзивав тупою і погрожував вигнати з тролейбуса, бо я не оплачую проїзд. Народ, що смішно, спостерігав мовчки. Потім хлопець встав і показав куди прикласти карту. Бо я прикладала до самого екрану. Поклялася собі, що більше ніколи ні за яких обставин не зайду в тролейбус. Щоб в 19.30 вечора ні за що з мене зробили ідіотку за моїх 6 гр, – поділилася емоціями хмельничанка.

Традиційно серед скарг – відсутність інтернету, через що валідатори не працюють, відповідно, проїзд не оплачується.

Незручно і тим хмельничанам, котрі не мають модних телефонів, які можна прикласти до валідатора або за допомогою яких можна скористатися додатком Приват24. Так само як і тим, у кого немає чіпованих карток, якими можна оплатити проїзд у водія або, тепер уже, через деякі термінали, які почали міняти. Питання, чому одразу не встановили валідатори, які би приймали не лише пластикові картки, також цікавить хмельничан.

Чому витратили кошти на ці валідатори, а тепер їх замінюєте? Як на мене, прослідковується корупційна складова, розбазарення наших податків!. Про ці недосконалі валідатори , писали кругом, ще до їх пуску. Маршрути не досконалі, графіки руху, складає людина, яка ніколи не користувалася громадським транспортом.

Щодо оплати через Приват, то ось як це бачать хмельничани:

Це ще треба клієнту (зважайте на категорію постійної критики … “ох вже ці пенсіонери!”) дістати окуляри “3+..4+”, зайти в кишеню, потім в меню, щось там натиснути , три рази сплюнути через ліве плече…

І додають, що для того, аби все спрацювало, потрібно, щоб на телефоні був інтернет. Але:

Інтернет і для дорослих іноді ціла загадка, як він працює… Не кажучи про дітей та покоління 50+, 60+…

Мало інформації, багато контролю

Відсутність інформації про можливі варіанти оплати проїзду у салонах тролейбусах – теж проблема, про яку говорять як хмельничани, так і гості міста.

Скаржаться пасажири і на контролерів. Кажуть, їх надто багато.

На кожній зупинці стоять, одні вийшли, інші зайшли, люди їх вже ненавидять, бо тільки те і роблять в тролейбусах, що виймають і ховають документи. Чому б не спростити оцю всю процедуру, повернувши кондукторів, яких було в рази менше, а користі більше, як для людей, так і для самої структури ЕТ?

Я їхав із новатора до ж/д. Три контролі було. Першим показав карту, а іншим просто запропонував викликати поліцію. В правилах написано пред’явити, а не пред’являти на кожній зупинці.

Ще одна проблема, з якою стикнулися пасажири – обмежений термін дії разових квитків, місце продажу яких ще також потрібно знайти. Разовий квиток, придбаний у терміналах, дійсний лише протягом 5 годин. Тож придбати їх завчасно або із запасом – дарма витратити гроші.

Квиток дійсний 5 годин. Якщо не виїздив, то можна викинути. А ще не зручно, бо 6 грн ти не платиш, бо такі купюри там не приймає і потім ще граєшся, куди ту решту закинути.

Як би я не була проти, але це дійсно європейська система. Проте в нас вона не вдосконалена зовсім. Додатки для оплати на телефоні нормально не працюють. Оплачуючи через ай бокси не бачиш залишку. Мені простіше як і раніше оплатити проїзд проскануваши QR-код, проте не усі обслуговуються Приват банком, а також не усі можуть мати картки з пейпасом чи чіпом, щоб оплатити водію.

Нові слова, старі методи

Яким би не було розмаїття способів оплати, можливість оплати проїзду готівкою, на думку хмельничан все одно повинна бути, як це реалізовано, до прикладу, в Івано-Франківську, де у комунальному транспорті (як тролейбусах, так і автобусах) є всі ті самі варіанти розрахунку, що й в Хмельницькому плюс – оплата готівкою водієві через термінал з видачею квитка.

Дайте можливість сплачувати готівкою, в того ж самого водія, і все буде гаразд. Бачила випадки, коли люди в тролейбусі сплачували одне за одного, а кошти повертали готівкою. Бачила хлопчика і дідуся, який сидів з 6 гривнями в руці і не знав як заплатити. Були б контролери, шарпали б ту дитину.

Дві основних проблеми через які люди не користуються тролейбусами: не можуть розрахуватись живими грошима; не можуть отримати пояснення, як їм діяти, коли вони не знають як розрахуватись (гості міста або старенькі). І надалі треба, щоб Електротранс став єдиним перевізником міста. Адже через малі і “криві” маршрутки – більше заторів, маршрутки часто їздять не по графіку і як хочуть.

І ще одна реакція хмельничанина на поїздку у тролейбусі:

Нові сучасні тролейбуси… Нові слова – ВАЛІДАТОР)) Готівкові кошти – вже не кошти. Розрахунки міжнародними банківськими  картками mastercard, viza з накруткою)) Замість талончика – чек з QR-кодом. І тут підходить кондуктор і неочікувано розриває твій QR-код навпіл))) прям як в старі добрі часи)))

А того, що в них ті QR-сканери дохнуть як мухи під дихлофосом)))

Там і валідатори блокуються від банківських карток))

Головне побільше не зрозумілих слів, а що воно таке, то вже не важливо

Я не уявляю, скільки часу потрібно, аби ось ця система безготівкової оплати запрацювала адекватно…

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook