Новини
Суспільство

У Хмельницькому на двох локаціях висадили екзотичні дерева (ФОТО)

У центрі міста – комунальники, а в мікрорайоні Озерна – активісти майже одночасно висадили загалом 37 саджанців дерев. На роботи, які виконуються в центрі міста, підписали угоду на 455 тисяч гривень, з яких трохи менше половини пішло на придбання молодих платанів. В яку суму обійшлися саджанці, що їх посадили активісти, вони не уточнили.

На Озерній – катальпи

Про висадку саджанців катальп біля озера написав у Фейсбук хмельничанин Андрій Первак, лаконічно повідомивши наступне:

Сьогодні з колегами зробили добре діло, купили та посадили 15 шикарних дерев! Дякуємо @afnu_km і @realty_m2_khm за зголоджену спільну роботу!!!!

Довідка: катальпа – рід квітучих дерев родини бігнонієвих. Його представники поширені у теплих та субтропічних регіонах Північної Америки, Карибів, Східної Азії. Більшість листопадних дерев зазвичай росте до 12-18 метрів висоти з розміром крони 6-12 метрів. 10-річний саджанець сягає висоти 6 метрів. Відрізняються великими, серцеподібними або трилопатевими листками, яскравими білими або жовтими квітами в широких складних суцвіттях. Восени мають плоди довжиною 20-50 сантиметрів, які нагадують тонку стручкову квасолю, наповнені невеликим пласким насінням. Кожна насінина має два тонких крила, які допомагають розноситись вітром.

У центрі – платани

Про роботи, які виконувались на вулиці Староміській у соцмережах розповів директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок. За словами посадовця, роботи тут стартували з деяким запізненням. Першу партію платанів – 21 саджанець – висадили вчора. Решту планують посадити найближчими днями.

Дерева, висаджені на Староміській, молоді, але вже сформовані, мають висоту від 4 метрів та діаметр стовбура – понад 8 сантиметрів. Вартість одного дерева – 5 тисяч гривень.

Аби посадити нові дерева, комунальники демонтували старий асфальт, утворивши довжелезну суцільну клумбу, замінили грунт, на якому згодом посіють траву.

Потішило хмельничан те, що одразу визначили, хто відповідатиме за дерева у випадку їхньої загибелі. Як повідомив очільник ДІМ, “їх заміну на себе візьмуть підприємства, які їх вирощували і проводили висадку”.

А от не сподобалося хмельничанам те, що після проведених робіт тротуар став вищий за нову клумбу і тепер його потрібно опускати, аби все було красиво та естетично. Відповідні роботи, пообіцяв Василь Новачок, виконуватимуть наступного року.

Переймаються хмельничани й тим, що щойно посаджені дерева вже впираються в лінії електромереж.

Ви пропонуєте зрізати мережі? Чи не садити дерева? А до того там дерев не було? Не бачу проблем, – прокоментував Василь Новачок.

А у своєму дописі у властивій йому манері не втримався від іронії та додав постскриптум:

P.S. Чекаю, критики від спеціалістів, що дерева без кори)

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook