Новини
Суспільство

Освіта на Хмельниччині подорожчала

Ціни на Поділлі протягом вересня зросли на 1,4%; а з початку року інфляція в області становила 7,3%. Це найвищий показник за останні 12 місяців. Для порівняння: в Україні за місяць інфляція становила 1,2%, а з початку року – 7,5%.

Серед продуктів найбільше подорожчали яйця – на 13,8%, а подешевшали фрукти – на 0,7%. Якщо говорити загалом про їжу та напої, то у вересні вони зросли в ціні на 1,4%. Окрім яєць, на 3,7–0,2% підвищились ціни на яловичину, свинину, кисломолочну продукцію, молоко, овочі, сало, сири, масло, сметану, безалкогольні напої, м’ясо птиці, рибу та продукти з риби, соняшникову олію, цукор, кондитерські вироби з цукру, хліб.

Між тим, за місяць дещо подешевшали маргарин, рис, фрукти, макаронні вироби, кондитерські вироби з борошна, продукти переробки зернових. Якщо ж порівняти з початком року, то нині овочі дешевші майже на одну п’яту – впливає сезонність.

На Поділлі алкоголь і тютюнові вироби з початку року здорожчали на 8,9%, у тому числі за вересень на 1,9%. Одяг і взуття подорожчали за місяць на 4,9%: одяг – на 6,6%, взуття – на 3,2%.

Комуналка не відстає від інших товарів. Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,2% зумовлено підвищенням цін на утримання будинків та прибудинкових територій на 16,8%, утримання та ремонт житла – на 2,4%. Крім того, на 0,7% подорожчала оренда житла.  

Дорожчає «розум»: плата за навчання у вищих та середніх учбових закладах підвищилась на 22,0% та 4,3% відповідно, за курси іноземних мов – на 13,6%.           

Але є й сфери, де ціни знизилися. У сфері охорони здоров’я ціни зменшились на 0,1%, зокрема, на фармацевтичну продукцію – на 0,3%. Зниження цін на транспорт на 0,1% відбулось коштом здешевлення проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 1,6%, палива та мастил – на 0,3%.

Читайте також: Лише дві школи у Хмельницькому підуть на канікули за графіком

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook