Новини
Здоров’я

Нові симптоми хвороби, скасовані рейси та робота ринків: ситуація з COVID-19 на Хмельниччині

Попри “червону зону” непродуктові ринки продовжать роботу у звичному режимі, але, традиційно, з певними умовами. На вокзалах області поменшало автобусів, що курсують між областями – деякі рейси переводять на внутрішньообласне сполучення, деякі випускають у рейси за новими графіками. Лікарі повідомляють про нові симптоми прояву хвороби та про збільшення кількості хворих дітей. Хмельничани продовжують стояти у чергах за вакцинами, а COVID-сертифікати почали видавати у військовому госпіталі. За добу в області додалося понад 1100 підтверджених випадків хвороби.

Ринки та вокзали

Із переходом області у “червону” зону епіднебезпеки одне з питань, яке традиційно цікавить, зокрема, хмельничан – як працюватимуть непродовольчі ринки, до прикладу, речовий, в період жорстких карантинних обмежень. За словами генерального директора «Асоціації Хмельницьких ринків» Олександра Сніховського, у роботі продовжать роботу у звичному режимі, проте до роботи на них можуть бути допущені лише ті люди, які мають відповідні дозвільні документи (сертифікат про вакцинацію, ПЛР-тест, довідка про перенесений COVID протягом останніх пів року або документ про наявність протипоказів до вакцинації). Перевіркою цих документів як у підприємців та їхніх найманих працівників, так і у відвідувачів адміністрація ринків не займається (через брак таких повноважень), вона лише інформує та агітує вакцинуватися.

З Хмельницького автовокзалу №1 наразі у міжобласне сполучення вирушає набагато менше рейсів ніж зазвичай. Перевізники знімають автобуси з маршрутів через брак пасажирів, оскільки, за новими вимогами, для того, аби подорожувати між регіонами, необхідно мати ті ж документи, що й перераховані вище. Перевіряти ці документи, як і у випадку з ринками, водії не вповноважені. Пасажири, які придбали квитки наперед, змушені підлаштовуватися під нові розклади або шукати інші способи дістатися в сусідні області. Практично не виникає проблем у перевізників, які здійснюють перевезення за кордон – там пасажири до поїздок готові та мають всі необхідні документи. Деякі рейси з міжобласних тимчасово трансформували у внутрішні, деякі курсують між регіонами, але раз на 2-3 дні. За словами голови правління Подільської регіональної громадської організації “Подільська асоціація автомобільних перевізників” Миколи Головатого у коментарі Суспільному Поділля, через скасування регулярних рейсів кількість нелегальних перевезень збільшилася. А від завтра відповідальність за наявність документів, що дозволяють переміщення між регіонами, лежатиме виключно на пасажирах.

Черги та сертифікати

Ще один медичний заклад Хмельницького отримав дозвіл на видачу COVID-сертифікатів. Реєстрацію в електронній системі «eHealth» успішно пройшов Хмельницький військовий госпіталь, район відповідальності якого поширюється на всю Хмельницьку область (крім Старокостянтинова). Тож уже три дні медична установа видає своїм пацієнтам відповідні документи – за цей час їх отримали близько сотні вакцинованих. Загалом станом на 28 жовтня двома дозами вакцини щеплено майже 7,5 тисячі штатної чисельності військових частин та установ, ще понад 8000 чекають на ревакцинацію після першого щеплення, повідомляє Армія Inform. найбільше вакцинованих – у ракетній бригаді «Свята Варвара» (98%), 8 окремому полку спеціального призначення (96%). Персонал госпіталю вакцинований на 97%. Решта не робили щеплення виключно через медичні протипокази.

Біля центру масової вакцинації у Хмельницькому на вулиці Володимирській сьогодні знову зафіксували довжелезну чергу, яка цього разу вишикувалася в інший бік і простягнулася аж до перехрестя з вулицею Соборною. У коментарях припускають, що такий ажіотаж саме біля цього пункту вакцинації спричинений тим, що тут можна щепитися вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech. В інших пунктах вакцинації, зазначають хмельничани, черги набагато менші.

Нові симптоми

На сьогоднішньому брифінгу, присвяченому ситуації з поширенням COVID-19 на теренах Хмельниччини, в.о. гендиректора державної установи «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Микола Габрикевич розповів про нові симптоми, які можуть свідчити про інфікування вірусом. Так, за словами посадовця, втрата нюху вже не є обов’язковою ознакою захворювання, натомість інфіковані можуть мати проблеми з шлунково-кишковим трактом, зокрема, розлади. Також, як повідомив Микола Габрикевич, серед хворих побільшало дітей: якщо раніше їх було в межах 3-5%, то зараз нараховується до 9%.

COVID-статистика Хмельниччини

За інформацією Хмельницької ОДА, станом на 28 жовтня у Хмельницькій області від початку пандемії зареєстровано 112790 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За останню добу виявлено 1117 нових випадків захворювання:

  • 727 – Хмельницький район
  • 184 – Шепетівський район
  • 206 – Кам’янець-Подільський район

Лікуються 13544 особи: 1749 – стаціонарно, 11795 – амбулаторно. З них 1212 – дітей, 266 – медпрацівників. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 72,4%. В лікарнях: 1749 хворих, 144 – з підозрою.

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2338. Зареєстровано 17 нових летальних випадків:

  • 13 – Хмельницький район
  • 1 – Шепетівський район
  • 3 – Кам’янець-Подільський район
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook