Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому нову зупинку планують облаштувати посеред дороги

Аби розвантажити зупинку біля “Либідь Плази” та впорядкувати рух громадського пасажирського транспорту, який вимушено порушує ПДР, посеред вулиці Кам’янецької планують облаштувати посадковий майданчик. Проєкт узгодили з патрульною поліцією та підрахували орієнтовний кошторис робіт – понад 1,85 мільйона гривень.

Наразі зупинка “Торгівельний центр” на Кам’янецькій приймає чи не найбільше транспортних маршрутів у місті – 49. З них 30 – автобусних, 19 – тролейбусних. Через скупчення транспорту тут часто виникають затори, а автобуси, які курсують в напрямку мікрорайону Виставка, порушують правила, коли виїжджають з зупинки та перетинають суцільну смугу.

Відтак транспорт, який зупиняється біля “Плази” та рухається в напрямку мікрорайонів Виставка і Ракове хочуть розділити, облаштувавши додатковий майданчик для посадки пасажирів. Встановити його планують просто посеред дороги, там де зараз облаштований острівець безпеки. На його місці планують зробити підвищення, де очікуватимуть транспорт пасажири.

Біля посадкового майданчика, за планами, зупинятимуться автобуси, тролейбуси та маршрутки, які їдуть в напрямку Виставки, на старій зупинці братиме та висаджуватиме пасажирів громадський транспорт, що рухається в напрямку мікрорайону Ракове та тролейбуси, які розвертаються біля “Юності”.

Новий розподіл транспорту між зупинками, за планами, виглядатиме так:

Розвантажиться при цьому і вулиця Соборна, оскільки по ній більше не їхатимуть, зокрема, тролейбуси маршрутів 11а та 17, – розповів для сайту ВСІМ начальник відділу з безпеки дорожньої інфраструктури департаменту інфраструктури Хмельницького Олександр Ковальчук

Аби пасажирам спростити та убезпечити шлях до посадкового майданчика, пішохідний перехід від СІЗО планують перенести ближче до зупинки. Там, до слова, автовласникам, які виїжджають з дворів будинків, також доводиться порушувати, оскільки виїзд впирається просто у пішохідний перехід. Проте пасажирам, які по цьому переходу виходять просто на зупинку, навряд чи така новація сподобається, адже тоді доведеться до зупинки йти кілька десятків метрів.

Щоб пасажири не бігали на зупинку по дорозі, перетинаючи її, де заманеться, крім пішохідного переходу планують встановити огорожу навколо посадкового майданчика. Проте, мікрорайон Виставка – один з найбільш заселених, і пасажирів туди їде чимало. Якої ширини має бути майданчик, аби ті, хто заходить у транспорт та виходить з нього, могли спокійно розійтися, не утворюючи натовпу, важко сказати, Хочеться сподіватися, автори проєкту це врахували. Крім того, на існуючій зупинці дощ, вітер та спеку пасажири можуть перечекати під, хоч невеликим, але накриттям. На посадковому майданчику ж таке навряд чи передбачене, отож всі погодні катаклізми люди перечікуватимуть просто неба.

Голос народу

У хмельничан така ідея поки що особливого захвату не викликає. Судячи з коментарів, замість покращення, вони бачать в цьому купу проблем.

Посеред дороги, де і так дорога перевантажена, на транспортній розвязці? Ну так, логічно же.

Це що, такий прикол? А до зупинки хто буде дітей за руку проводити?!?!? Автор проекту?

Зупинки мають бути в «карманах», їх же спеціально почали облаштовувати в деяких місцях, а це що вже за дикість?

Сьогодні не 1 квітня??? Бо це ж не смішно і не логічно, яка там може бути зупинка!?

І так там поодинокі олені ганяють, так ще й тепер стадами будуть

Там і так часто порушується ПДР…. а на цю зупинку будуть “лізти” зі всіх сторін…..

Лише поодинокі голоси пролунали “за” такі новації:

А що дивного? От у Києві, Львові багато таких зупинок є. І нічого якось користуються.

Завчасно відповідаючи на побоювання хмельничан, що нова зупинка ще більше ускладнить рух транспорту на Кам’янецькій, Олександр Ковальчук зазначив, що цього не станеться, оскільки зупинка “не перетинатиме смуги, якими прямують авто”.

Облаштувати посадковий майданчик на Кам’янецькій планують наступного року.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook