Новини
Здоров’я

Невакцинованих “зі списку” мешканців Хмельниччини усуватимуть від роботи

Від завтра, 8 листопада, вступає в дію “карантинна” постанова №1236, відповідно до якої від роботи мають бути усунуті працівники закладів, установ та організацій, які згідно з наказом МОЗ підлягають обов’язковій профілактичній вакцинації і відмовляються вакцинуватися від COVID-19. В Україну доставили майже три мільйони доз Moderna – мРНК-вакцини, розробленої американською фармацевтичною компанією. На території Хмельниччини тривають перевірки дотримання протиепідемічних обмежень працівниками Держпродспоживслужби, співробітниками патрульної поліції та поліції Хмельницької області. За останню добу в області додалося ще понад тисячу нових випадків захворювання на коронавірус, 29 осіб померли внаслідок ускладнень від хвороби.

Перелік професій можуть розширити

Як йдеться у Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затвердженому Наказом МОЗ N 2153, обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники:

  • Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

До 8 листопада працівників, які входять у цей перелік, роботодавці повинні були попередити “про наслідки, які можуть бути, якщо працівник ухиляється і не інформує роботодавця про те, що він пройшов хоча б перший етап щеплення, якщо передбачається щеплення у два етапи”. Про це повідомив під час пресконференції в.о. Голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера. відсторонення від роботи має здійснювати на підставі наказу по підприємству та доведений до відома працівника під підпис, додав посадовець.

В наказі має бути зазначено, що відсторонення відбувається до усунення причин, що призвели до нього. Тобто фактично до підтвердження проходження вакцинації. Відповідно до законодавства таке відсторонення не підлягає оплаті на той період, на який працівник відсторонений, – зазначив Дегнера.

Також, за словами очільника Держпраці, ця вимога стосується і тих, хто працює дистанційно, повідомляє Укрінформ.

Немає винятку в якому режимі роботи працює працівник. законодавство передбачає, що роботодавець повинен цю категорію відсторонити, – наголосив Дегнера.

Разом з тим, відмова або ухиляння від вакцинації не може бути підставою для звільнення, додав посадовець.

“Не можуть бути відсторонені від роботи особи, які мають протипоказання до вакцинації, та які надали відповідний медичний висновок (форма №028), який виданий закладом охорони здоров’я, – повідомив головний державний санлікар Ігор Кузін.

Також не відсторонюються від роботи особи, які отримали одну дозу вакцини. Ті люди, які перехворіли і одужали, мають отримати медичну довідку №028. Цій категорії громадян довідка видається максимум на три місяці.

У перспективі перелік професій, для яких COVID-щеплення буде обов’язковим, може бути розширений.

Зараз на затвердженні органів центральної виконавчої влади перебуває наказ про зміни до цього переліку… Переважно мова йде про включення до нього тих працівників, які зайняті у сфері надання соціальних послуг, також закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів, підприємств критичної інфраструктури, – сказав Кузін.

Майже 3 мільйони “Moderna

В Україну надійшло 2 930 300 доз мРНК-вакцини від COVID-19 виробництва компанії Moderna.

Moderna (mRNA-1273) – це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією. За даними дослідження, проведеного в Катарі з 23 березня по 7 вересня 2021 року, Moderna (mRNA-1273) показала ефективність у запобіганні інфікуванню штамом “Дельта” у 73,1%. Ефективність вакцини у запобіганні важкому перебігу та смерті для штаму “Дельта” становить 96,1%, – йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров’я.

Як розподілять нову партію вакцини між областями, стане відомо найближчим часом. Наразі ж, нагадаємо, на Хмельниччині запаси вакцини майже вичерпалися, через що деякі пункти та центри масової вакцинації змінили графік роботи.

COVID-статистика Хмельниччини

Протягом тижня на Хмельниччині лабораторно підтвердили 5 642 нові випадки захворювання на коронавірус – щодня в середньому додавалося 800 нових хворих. Загалом від початку пандемії в області підтверджено 122879 випадків захворювання. За останню добу, за інформацією Хмельницької ОДА, додалося 1114 нових випадків:

  • 710 – Хмельницький район
  • 205 – Шепетівський район
  • 199 – Кам’янець-Подільський р-н

Лікується 18781 особа, з них 16847 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 71,9%. В лікарнях перебувають 1934 хворих, 137 – з підозрою.

Як і раніше, спостерігається тенденція до суттєво меншої кількості одужалих у порівнянні з новими випадками захворювання. Так, за минулу добу подолали хворобу вп’ятеро менше мешканців області, ніж інфікувалося – 263 особи:

  • 82 – Хмельницький район
  • 54 – Шепетівський район
  • 127 – Кам’янець-Подільський р-н

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2518. Зареєстровано 29 летальних випадків:

  • 13 – Хмельницький район
  • 9 – Шепетівський район
  • 7 – Кам’янець-Подільський район

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook