Новини
Культура

Проєкт “Волинські барбакани” презентували на Хмельниччині

В’їзну браму до замку князів Острозьких XVI століття на Хмельниччині тепер можна побачити у вигляді 3D-моделі. Проєкт, в якому відтворюється архітектурна спадщина Волині, презентували днями у Старокостянтинові. Загалом у ньому представлено 10 оборонних споруд, розташованих на території чотирьох областей.

Побачити об’ємну модель можна, просканувавши код, розміщений на спеціальному стенді, який розмістили біля в’їзної башти до замку Острозьких. Таким чином можна здійснити віртуальну подорож в минуле волинських брам та барбаканів. На думку авторів проєкту такий інтерактивний підхід зацікавить сучасного туриста, повідомляють у міській раді Старокостянтинова.

Здійснити віртуальний тур барбаканами Волині можна, і не відвідуючи Старокостянтинів – всі їх можна побачити на сайті проєкту. Там автори проєкту зазначили, що при укладанні туристичного маршруту використали наявні брами та барбакани на території Великої Волині, що охоплює Волинську, Рівненську, частково Львівську, Хмельницьку, Тернопільську та Житомирську області.

У Львівській, Житомирській і Тернопільській частині Волині барбаканів до нашого часу не збереглося. Саме тому в проєкті використовуються надбрамні вежі в Луцьку (замкова брама), Олиці (Луцька брама міста Олика), Дубно (Луцька брама міста Дубно), Острозі (Луцька і Татарські брами міста Острога), с. Межиріч (Заславська брама), Старокостянтинів (замкова брама) та віртуально відтворена Острозька брама м. Рівного, яка ще в давнину стала гербом міста, – йдеться в описі проєкту.

Там же роз’яснюється термін “барбакан”.

Барбакан – це в’їзна брама, що має оборонну добудову у вигляді круглої чи квадратної у плані вежі або муру з брамою. Для того, щоб потрапити в місто, треба було пройти через дві брами нижньої частини барбакану – зовнішню і внутрішню. Хоч проєкт і називається «Волинські барбакани», проте сам термін «барбакан» є дещо неврегульованим.

Оборонні споруди, які прикривали підступи до воріт, могли мати різні форми. Оскільки в багатьох країнах велику популярність мали напівкруглі в плані побудови, то здебільшого за ними і закріпилася назва «барбакан». Із десяти оборонних споруд, які збереглися на території Волині, лише дві мають круглу форму (Луцька та Татарська брами в Острозі), решта, в тому числі у Старокостянтинові, – квадратні.

А в князівстві Острозькому витворився свій оригінальний тип оборонних споруд, який не можна віднести до жодного з означених вище варіантів, – розповіли автори проєкту.

Нагадаємо, замок Острозьких у Старокостянтинові – один з 7 рекомендованих для відвідин туристам.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook