Новини
Здоров’я

Вакцинація бустерною дозою на Хмельниччині відтерміновується, – Гамалій

Додаткову дозу вакцини мешканці області зможуть отримати тоді, коли кількість вакцинованих перетне позначку у 50%. Наразі такий показник має лише столиця. У лікувальних закладах Хмельниччини готуються до розгортання додаткових місць для важкохворих. Щодоби хворі на COVID-19 потребують близько 15 тонн кисню. Термін дії “зелених” ковідних сертифікатів збільшили удвічі. За минулу добу в області підтвердили понад тисячу нових випадків хвороби та 27 смертей внаслідок ускладнень від коронавірусу.

Про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 в області розповів під час сьогоднішнього брифінгу голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій.

Ліжкомісць для хворих буде більше

У 25 лікувальних закладах області загалом розгорнуто 3035 ліжок для надання медичної допомоги ковідним хворим. У відділеннях анестезіології та інтенсивної терапії для важких хворих виділено 223 ліжкомісця. Заповненість цих ліжок станом на вчора становила 68% або 152 хворих, з них 127 – на COVID-19 (57% від загальної кількості місць в реанімації). В області готуються розгорнути додаткові ліжкомісця для важких хворих поза відділеннями анестезіології та реанімації. Поки що йдеться про 39 таких ліжок, надалі їх кількість може бути збільшена.

Кисень від військових

Ситуація із забезпеченням киснем, за словами голови ОДА, важка, але контрольована. На сьогодні споживання кисню в області становить близько 15 т рідкого та близько 1000 балонів газоподібного на добу.

Минулої ночі в область надійшло майже 17 тонн рідкого кисню, що дало змогу на певний час забезпечити майже всі визначені для ковіду лікарні. Для Хмельниччини відвантажена партія балонного кисню з Львівського хімзаводу, – повідомив голова ОДА.

Звернення регіональної комісії ТЕБ та НС до Міністерства оборони України про надання дозволу військовій частині А-2502 м. Старокостянтинів на передачу рідкого кисню у ковідні заклади охорони здоров’я отримало позитивну відповідь. Міністерство оборони України надало дозвіл на передачу 3 тонн рідкого кисню КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня». Половина цього обсягу лікарня вже отримала, решта має надійти у лікувальні заклад найближчими днями.

Дію “зелених” сертифікатів” продовжили

В області станом на сьогодні функціонує 103 стаціонарні пункти щеплення, крім того, працюють 64 мобільні бригади. Вакцини на Хмельниччині достатньо для того, аби щепити всіх бажаючих.

Вакциновані люди теж хворіють, лише 11% захворілих на COVID-19 були вакциновані однією або двома дозами і тільки 0,8% з них потребували стаціонарного лікування, у решти хвороба мала легкий перебіг, – зазначив Серій Гамалій.

Також під час брифінгу він повідомив, що дію “зелених” ковідних сертифікатів (які підтверджують отримання двох доз вакцини) постановою Кабінету міністрів продовжено зі 180 до 365 днів від дня введення останньої. Строк дії внутрішнього COVID-сертифіката – також 365 діб від дня введення останньої дози.

Якщо у раніше згенерованому міжнародному сертифікаті в застосунку ДІЯ вказаний термін дії 180 діб, потрібно відмовитися від нього і згенерувати сертифікат заново, – повідомив під час брифінгу голова ОДА.

4 місяці до бустерної дози

Бустерна, тобто додаткова доза вакцини, за словами Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, стане доступною після перетину позначки у 50% вакцинованих громадян України. Наразі лише у столиці кількість вакцинованих хоча б однією дозою становить 55%.

Оскільки вакцинація від COVID-19 в області розпочалась в кінці лютого 2021 року, то до завершення дії перших сертифікатів маємо ще щонайменше 4 місяці. До цього часу МОЗ підготує відповідні рішення про порядок дій, – зазначив Сергій Гамалій.

Розповів під час брифінгу голова ОДА також про результати розслідування випадків гострого професійного захворювання COVID-19. Всього таких випадків розслідували 1877, з них 1075 визнано такими, що не пов’язані із виробництвом, та 802 випадки визнано такими, що пов’язані із виробництвом, в тому числі 14 випадків із смертельним наслідком.

Протягом січня-серпня 2021 року у Фонд соціального страхування Хмельниччини надійшло 637 листків непрацездатності, виданих у разі гострого профзахворювання медиків на COVID-19. Компенсацію втраченого заробітку отримав 451 медичний працівник (за хворобу, пов’язану з виробництвом). Загалом допомоги нараховано на суму 4,96 мільйона гривень.

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 10 листопада в Хмельницькій області зареєстровано 125119 випадків COVID-19. За добу підтверджено 1141 новий випадок захворювання:

  • 700 – Хмельницький район
  • 212 – Шепетівський район
  • 229 – Кам’янець-Подільський р-н

Лікуються 19275 осіб, з них 17239 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 76,1%. В лікарнях перебувають 2036 хворих, 170 – з підозрою.

Одужало ще 669 осіб:

  • 420 – Хмельницький район
  • 124 – Шепетівський район
  • 125 – Кам’янець-Подільський р-н

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2597. Зареєстровано 27 летальних випадків:

  • 13 – Хмельницький район
  • 14 – Кам’янець-Подільський р-н

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА


PR
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook