Новини
Інфраструктура

Опалення для населення в Хмельницькому подорожчало на 20-26%

Затверджені ще наприкінці минулого року наказами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для населення в Хмельницькому набули чинності.

Так, послуги теплопостачання МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» зросли в ціні у листопаді з 1480,92 гривні за гігакалорію до 1866,24 гривні або на 26 відсотків. Постачання гарячої води на підприємстві теж стало дорожчим. Раніше населення платило 87,59 гривні за кубометр, нині – 93,46 гривні за куб.

Нагадаємо, що наприкінці вересня міськвиконком затвердив тарифи для бюджетників та релігійних організацій, а наприкінці жовтня – для всіх інших категорій. Тариф збільшився приблизно вдвічі.

На сайті КП «Південно-Західні тепломережі» ще не оприлюднені нові тарифи. Директор підприємства Павло Возборський в телефонній розмові поінформував, що тариф на послуги з постачання теплової енергії для «ПЗТМ» дещо нижчий, ніж у «Хмельницьктеплокомуненерго». Відповідно до минулорічного рішення НКРЕКП послуга на підприємстві подорожчала з 1499,51 гривні за гігакалорію до 1806,38 гривні. Зростання – на 20,5%.

Тариф на постачання гарячої води в КП «Південно-Західні тепломережі» натомість вищий, ніж у «ХТКЕ»: збільшився з 86,08 гривні за кубометр до 102,00 гривні.

Крім того, восени Хмельницький міськвиконком встановив тарифи підприємству для надання послуг бюджетним, релігійним та іншим організаціям. Зростання становить приблизно два рази.

Така значна відмінність у вартості послуг пояснюється існуванням трьох різних цін на газ, які отримують підприємства для надання послуг. Для опалення населення газ теплокомуненерго постачає ГК «Нафтогаз Трейдинг» приблизно по 7,5 гривні за куб, для бюджетників – близько 17 гривень, для усіх інших за комерційною ціною, яка коливається в останній час у межах 25-35 гривень.

Павло Возборський зазначив, що лімітів «дешевого» газу не вистачає. Тобто громадяни спожили минулого місяця більше послуг, ніж підприємство отримало газу на їх надання. Як компенсовуватиметься різниця? Ймовірно, доведеться владі з міського бюджету виділити певні кошти комунальним підприємствам.

І взагалі новий тариф не відповідає реальним витратам теплопостачальників. Очільник підприємства підкреслив, що економічно обґрунтований тариф на постачання теплової енергії населенню становить 2149 гривні за гігакалорію. Відповідно, зробимо висновок, «мінус» на підприємстві накопичуватиметься, а його покриватиме бюджет.

До речі, вам не цікаво, чому посеред листопада з’явилися нові тарифи, що затверджені наказами НКРЕКП ще наприкінці минулого року? Справа в тому, що наразі (з юридичною точки зору) підприємство надає новий вид послуг: не централізованого опалення, а постачання теплової енергії. Відповідно необхідно було розробити типовий договір. Коли розробили – тоді й запрацювали нові тарифи.

Хоча нам, споживачам, сумувати з приводу відтермінування тарифного зростання, мабуть, не варто.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook