Новини
Інфраструктура

Нові антивандальні зупинки встановлюють у Хмельницькому (ФОТО)

Шість зупинок громадського транспорту, збудованих за зразком французьких, та стійких до дій вандалів з’явиться до кінця року на місці старих, які вже віджили своє. Міському бюджету вони, як це часто буває у місті останнім часом, не коштуватимуть нічого – облаштувати місця для очікування громадського транспорту взявся інвестор. Дві з шести зупинок вже можна побачити на вулицях міста, роботи зі встановлення решти чотирьох тривають.

Одна з перших зупинок, де почали роботи з демонтажу, розташована на вулиці Соборній. Нею щодня користується близько тисячі хмельничан, адже тут проходить понад десяток тролейбусних та автобусних маршрутів, якими пасажири роз’їжджаються у різні мікрорайони міста. Стара зупинка тут простояла більше 20 років.

Крім того, дозволи на заміну зупинок в управлінні транспорту надали на вулицях Староміській, на Проскурівській, на свободи (біля ЦУМу), біля скверу Шевченка (в обох напрямках), на вулиці Шевченка (біля готелю Поділля) та на Подільській (зупинка “Пенсійний фонд”).

Облаштуванням зупинок займається ТОВ “Бігборд”. За словами представника товариства Володимира Смірнова, вони співпрацюють з французською компанією JCDecaux, яка займається, зокрема, встановленням соціальних об’єктів, таких як зупинки.

Ці зупинки, які ми встановлюємо у Хмельницькому, якраз є зразком таких зупинок з Франції, – зазначив Володимир Смірнов.

За його словами, зупинки мають потужний захист від вандалізму, загартоване скло та гарне покриття, а люди матимуть надійний та зручний захист від вітру та дощу. Вартість однієї такої зупинки становить 230 тисяч гривень.

Нам треба поставити до кінця року ще 4 зупинки. Я думаю, якщо погода нам не завадить, ми встигнемо це зробити найближчим часом, – пообіцяв представник інвестора.

Хмельничани ж, яким поки що доводиться чекати транспорту просто неба та без можливості присісти для перепочинку, кажуть: комфортні зупинки вкрай потрібні.

До слова, як, ймовірно, виглядатимуть нові зупинки, можна побачити біля скверу Шевченка, де їх вже встановили.

Щодо цих зупинок хмельничани вже встигли висловити своє незадоволення малою кількістю місць для сидіння. Яке тут, насправді, лише одне.

Якщо схожі павільйони встановлять на Соборній або Староміській, де збирається чимало пенсіонерів, які дістаються додому з продуктового ринку, то за місце для відпочинку пасажирам дійсно доведеться стояти у черзі.

А, судячи з площі, яку виділили під фундамент для зупинки на вулиці Соборній, швидше за все, так воно і буде.

А так, до прикладу, виглядають зупинки, зроблені за французьким дизайном в інших країнах. Одні виглядають дуже схоже на хмельницькі…

…інші ж кардинально відрізняються.

Загалом щороку у Хмельницькому оновлюють 10-15 павільйонів громадського транспорту. Цього року поруч з чотирма встановили торговельні кіоски, зокрема, на зупинці “Катіон”. Всього, за словами в.о. начальника управління транспорту та зв’язку Юрія Смолінського, в місті потрібно оновити ще близько пів сотні зупинок – здебільшого у віддалених мікроранах міста. Наступного року за кошти громади планують замінити 15 з них.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook