Новини
Здоров’я

За фактами підробки COVID-сертифікатів на Хмельниччині відкриті кримінальні справи

Факти виготовлення фальшивих сертифікатів про вакцинацію розслідує поліція. Подробиці, захищені таємницею слідства, не розголошуються, тож в яких саме медичних закладах Хмельниччини займалися фальшуванням документів, наразі не повідомляється. Лікарні, де надають допомогу хворим на коронавірус, забезпечені киснем в повному обсязі. На території області тривають перевірки дотримання правил карантину.

Про виявлені факти підробки ковідних сертифікатів повідомив під час сьогоднішнього брифінгу розповів перший заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Сергій Тюрін. Так, за словами посадовця, наразі відомо про сім кримінальних проваджень, ініційованих у зв’язку з використанням фальшивих документів про вакцинацію. Загалом же по Україні таких кримінальних справ нараховується близько 800.

Інформація про те, в яких медзакладах підробляли Covid-сертифікати та чи відсторонені від роботи медики, причетні до цього, наразі таємниця слідства. Інформацію зможуть озвучити після завершення розслідування та передачі справ до суду, – додав Сергій Тюрін.

Покаранням за підробку документів може бути як штраф, так і обмеження волі.

В окремих випадках, якщо буде доведено, що злочин вчинено із можливістю доступу до медичної бази даних лікарів чи посадовців, то відповідальність передбачає навіть ув’язнення, – пояснив посадовець.

Головні тези брифінгу

У 25 лікарнях Хмельницької області, в яких надають допомогу хворим з коронавірусом, заповнено 63,3% ліжкомісць. Цей показник, за словами Сергія Тюріна, не перевищує допустимого рівня.

Разом з тим, високою залишається завантаженість ліжок (враховуючи пацієнтів з підозрами) у КНП “Білогірська БЛ” (61), КНП “Кам’янець-Подільська міська лікарня” (132), КНП “Дунаєвецька БЛ” (86), КНП “Красилівська БЛ” (118) та КНП “Ізяславська МБЛ” (81).

Лікарні повністю забезпечені киснем, що дозволяє забезпечити у необхідному обсязі допомогу всім пацієнтам.

На сьогодні, добова потреба кисневих балонів для лікарень області становить 965 штук, а рідкого кисню – 12,5 тонн. Ці обсяги показників змінюються в залежності від інтенсивності захворюваності та одужання пацієнтів з COVID-19, – повідомив Сергій Тюрін.

В області триває вакцинальна кампанія, від початку якої здійснено 661913 щеплень, з них 390265 – першою дозою, 271648 – двома дозами. За минулу добу на Хмельниччині зроблено 9366 щеплень від COVID-19. 3076 осіб зробили перше щеплення, 6290 осіб завершили вакцинацію.

В області працюють мобільні групи, які перевіряють дотримання карантинних обмежень, маскового режиму та наявності COVID-сертифікатів у місцях масового перебування людей та у транспорті. Контроль проводиться у закладах торгівлі, розважальних, комерційних, господарських та інші закладах.

Протягом минулої доби працівники Держпродспоживслужби перевірили 153 суб’єкти господарювання, виявивши порушення на 17 об’єктах. Патрульна поліція Хмельниччини провела 77 перевірок маршрутних транспортних засобів. Складено 2 постанови за порушення вимог щодо використання засобів індивідуального захисту. Поліцейськими Хмельницької області 17.11.2021 року складено 81 адмінпротокол (всього 12129 протоколів) за порушення правил щодо карантину людей. Протягом минулої доби перевірено 92 транспортних засоби та 120 осіб, які в них перебували.

Рятувальники області здійснили 6 виїздів для інформування населення щодо дотримання протиепідемічних заходів та необхідності вакцинації. Охоплено 11 місць з масовим перебуванням людей, 19 вулиць, 94 зупинки громадського транспорту.

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 18 листопада в Хмельницькій області зареєстровано 131404 лабораторно підтверджених випадки COVID-19. Виявлено 941 новий випадок захворювання:

  • 572 – Хмельницький район
  • 201 – Шепетівський район
  • 168 – Кам’янець-Подільський район

Лікуються 17292 особи, з них 15444 – амбулаторно. В лікарнях перебувають 1848 хворих, 139 – з підозрою.

Одужало 111350 осіб (84,7% від підтверджених випадків). За добу одужання підтвердили у 838 осіб:

  • 386 – Хмельницький район
  • 281 – Шепетівський район
  • 171 – Кам’янець-Подільський район

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 2762. Зареєстровано 20 летальних випадків:

  • 13 – Хмельницький район
  • 5 – Шепетівський район
  • 2 – Кам’янець-Подільський р-н

Стокове зображення від Depositphotos

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook