Новини
Суспільство

Врожай соняшнику у селян Хмельниччини зріс на 40%

Соняшник станом на 1 листопада зібрано на Поділлі з площі 156,9 тисячі гектарів, що становить 97,8% від торішнього показника. Врожайність цьогоріч становила 32,2 центнера з гектара, що гірше минулорічної цифри на 3,6%.

Протягом жовтня аграрії області рішуче наростили темп збирання. Річ у тім, що місяць тому показники врожаю були вдвічі менші, ніж торік. Нині ж, на 1 листопада, відставання незначне: зібрано 504,6 тисячі тонн, що становить 92,6% минулорічних цифр. Якщо сільгоспвиробники не збавлять обертів, то можна сподіватися, що в підсумку Поділля не відстане від минулого року – отримаємо не гірший врожай.

Переважно цю культуру вирощують агрофірми: на населення припадає лише 882,6 гектара, відданих під соняхи; тобто близько двох відсотків загальної площі. Хоча, зазначимо, цьогоріч селяни збільшили площу майже в півтора раза – на 48,5%.

Небажання вирощувати соняхи можемо пояснити й тим, що населення поводиться з ними не дуже вправно: врожайність тут в півтора раза менша – 19,8 центнера на круг, ніж в агрофірм. Хоча суттєві збільшення площ дозволило населенню зібрати 1,7 тисячі тонн соняхів, що на 39,4% більше, ніж торік.

Сільгосппідприємства зібрали врожай з 156,0 тисячі гектарів або 97,6% минулорічної площі на 1 листопада. Агрофірми отримали 502,9 тисячі тонн соняшника – 92,4% від торішнього показника. Врожайність становила – 32,2 центнера з гектара (96,1%минулорічної цифри).

Найкраще на даний час спрацювали підприємства Хмельницького району, які зібрали майже дві третини соняхів краю. На Кам’янець-Подільський район припало близько чверті врожаю; на Шепетівський – решта.

Активізація аграріїв у жовтні дозволяє сподіватися на гідний результат, і, нагадаємо, всі останні роки на Поділлі соняхів збирали кожного року все більше.  Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, врожай у 2018-му становив 483,0 тисячі тонн,  2019-му – 512,3 тисячі, в 2020-му – 567,7 тисячі тонн.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook