Новини
Події

На Хмельниччині провели акцію “Запали свічку” та вшанували жертв голодоморів (ФОТО)

У містах Хмельницької області відбулися заходи, приурочені до 88-х роковин Голодомору. До пам’ятних знаків представники влади принесли квіти, запалені лампадки та колоски, мешканці області у своїх домівках запалили свічки в пам’ять про жертв геноциду.

Пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років в Україні вшановують у четверту суботу листопада.

Голодомор геноцид проти Українського народу, результат спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду в 1932–1933 роках, що спричинив загибель мільйонів людей і завдав страшного удару по нашій ментальності та культурі, перервано зв’язок поколінь. Згідно із дослідженнями українських демографів, у той час померло понад 1,5 мільйона хлопчиків і дівчаток віком до 10 років.

У Хмельницькому цього дня до пам’ятника “Ангел скорботи” люди приходять, аби згадати та вшанувати пам’ять про кожного, хто загинув від голоду, і передати пам’ять про трагедію наступним поколінням.

Представники влади області та міста, духовенства, силових структур та громадськість долучилися до Всеукраїнської хвилини мовчання, помолилися за душі померлих та поклали квітки та колоски до ніг Скорботного ангела.

Вшанували жертв геноциду і в інших містах Хмельниччини.

У Красилові до пам’ятного знаку «Жертвам голодомору 1932-1933 років та політичних репресій» прийшли представники влади та красилівчани, аби засвідчити свою повагу, засвітити свічку пам’яті та вшанувати хвилиною мовчання мільйони загиблих.

Запалімо кожен свічку пам’яті, і нехай це світло і тепло зігріє душі мільйонів знищених та замордованих українців! Вічна пам’ять! – звернулась до присутніх Ніла Островська.

Запалили свічки пам’яті та помолилися за мир і спокій невинно убієнних жертв Голодоморів під час загальноміської акції мешканці Кам’янця-Подільського.

У Шепетівці в пам’ять про мільйони замордованих голодом українців мешканці міста поклали квіти, композиції з житніх та пшеничних колосків до пам’ятного знаку та запалили лампади вшанувавши невинних жертв голоду. Настоятель храму Миколая архієпископа Мирлікійського Чудотворця Православної Церкви України отець Василь Гетьман, настоятель храму св. мучеників Бориса і Гліба Української греко-католицької церкви отець Василь Боднар у спільній молитві відслужили молебень за вбитими голодом.

У Славуті біля пам’ятника жертвам голодоморів провели короткий екскурс сумними сторінками історії українського народу працівники культури. Поминальну панахиду за жертвами голодоморів в Україні відслужив священник отець Микола. Запаливши лампадки, учасники заходу вшанували памʼять жертв голодоморів хвилиною мовчання.

Також жителі Хмельниччини вчергове провели Всеукраїнську акцію «Запали свічку», і з настанням темряви запалили поставили свічки на підвіконня – на знак скорботи та пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

Цьогоріч Український інститут національної пам’яті акцентує увагу на тому “Як говорити з дітьми про Голодомор?” У фокусі інформаційної кампанії – діти як найвразливіша категорія жертв сталінського геноциду.

Звертаємо увагу й на те, що діти є найвразливішою категорією і щодо сприйняття інформації про муки і смерть багатьох мільйонів людей. Тому розмовляти з дітьми та підлітками про Голодомор важливо, але так, щоб не травмувати їх, а передати знання та досвід і зберегти пам’ять, – наголосили у пресслужбі Хмельницької ОДА.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook