Новини
Інфраструктура

На Хмельниччині через зношеність мереж газівники сотні разів виїжджали на виклики

Лише за кілька тижнів листопада аварійна служба газу 104 АТ “Хмельницькгаз” кілька сотень разів виїжджала на виклики споживачів, аби ліквідувати витоки газу на внутрішніх мережах! Головною причиною такої аварійності є відсутність вчасного технічного обслуговування та зношеність мереж.

Як зазначають у товаристві, щоб не допустити біди, спричиненої витоком газу, про безпеку потрібно подбати вчасно. Зокрема, укласти договір на технічне обслуговування з “Хмельницькгазом”. Для цього потрібно звернутися у свої 104.ua Клієнтські простори за місцем проживання або за телефоном 067-01-14-104

Що входить до комплексу робіт по технічному обслуговуванню?

Технічне обслуговування – це системи обходів (оглядів), ремонтів, які дають змогу утримувати обладнання в справному стані. При технічному обслуговуванні здійснюються контроль за технічним станом, перевірка на загазованість, виявлення місць витоку газу, очищення, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності системи газопостачання.

Згідно З Кодексом газорозподільних систем затверджених Постановою КМУ №2494 від 30.09.2015 р. та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за №1379/27824 – Розділ ІІІ глава 5 пункту 3 – «Власник газових мереж, у тому числі побутові споживачі та власники внутрішньобудинкових систем газопостачання  (балансоутримувачі, управителі), які згідно з актом розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, –  відповідають за експлуатацію цих мереж та їх складових, забезпечують належну їх експлуатацію згідно з чинним законодавством».

Згідно З правилами безпеки систем газопостачання (ПБСГ), затверджених Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України №285 від 15.05.2015 р. зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 р. за №67/27119:

  • Розділ V глава 5 п. 5.4: «Технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах.
  • п. 5.7: «Підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови:
  • наявності витоків газу;
  • несправної автоматики безпеки;
  • несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;
  • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • незабезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем) технічного обслуговування згідно з вимогами пункту 5.4 цієї глави;
  • невідповідності системи газопостачання житлового будинку проєктній та виконавчо – технічній документації».

А ви вже подбали, аби Ви, Ваші батьки, літні родичі безпечно споживали газ? Якщо ні – то зробіть це негайно, адже за вікном – зима, а, отже, значно зростає ризик виникнення аварійних ситуацій при користуванні газом в побуті. Подбайте про безпеку домівки – укладіть договір на технічне обслуговування! Це збереже Ваше здоров’я та життя! – нагадують в АТ “Хмельницькгаз”

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook