Новини
Інфраструктура

Вклавши 14 мільйонів, Хмельницький зменшив втрати води на пів відсотка

Загальні втрати води з урахуванням витрат на власні технологічні потреби міського комунального підприємства «Хмельницькводоканал» склали за дев’ять місяців 33,66 %, що на 0,48% менше, ніж за аналогічний період у 2020 році (34,14%).

Про це йдеться в офіційній відповіді управління комунальної інфраструктури департаменту інфраструктури міськради на інформаційний запит щодо втрат води та необхідності проведення аналізу цих втрат.

Для порівняння посадовці поінформували, що

Відповідно до наданої інформації у “Національній доповіді про якість питної води” у 2020 році втрати та технологічні витрати по Україні становили – 33,7 %. У 2020 р., відповідно до наданих даних, найбільші обсяги витрат та втрат води (більше 50% від обсягів питної води) були у наступних областях: Чернівецька – 62%, Закарпатська – 51,2%, Донецька – 50,1%. Більше 40% непродуктивні витрати та втрати становили у Львівській – 47,8%; Івано-Франківській – 47,4%, Луганській – 43,2%, Житомирській – 42,7%, Вінницькій – 41,6%, Миколаївській – 41% областях.

Справді, в Україні з використанням води біда. Скільки грошей не вкладай, а «Хмельницькводоканал» втрачає третину води. Так було й, скажімо, п’ятнадцять років тому. З того часу й другу гілку Чернелівки практично збудували, й десятки (скоріше, сотні) мільйонів гривень вклали у мережі, а вода, як губилася, так і губиться. Магічна цифра – третина втрат залишається незмінною.

«Основна причина втрат води в Україні – зношені основні системи централізованого водопостачання та водовідведення, на підприємстві в аварійному стані 47% водопровідних мереж та 45% мереж водовідведення. Через це спостерігається високий рівень втрат питної води. З метою зменшення втрат та витрат води у водопровідному господарстві підприємством проведено роботи на суму 13917,86 тис. грн, (в т. ч. за власні кошти 6410,56 тис. грн, за кошти міського бюджету 7507,30 тис. грн)».

Як бачимо, 14 мільйонів інвестовано, а заощадили менше ніж 0,5%. Між тим, якщо приблизно половина областей втрачає більше за Хмельницьку, інша половина – менше. Може, варто на них рівнятися. Бо щорічні втрати води в обласному центрі становлять шалену кількість – 6,5 мільйона кубів. Це ж 85 мільйонів гривень, якщо брати тільки водопостачання (без водовідведення), які могло б отримувати підприємство, порахувавши за тарифом для населення – 13,14 гривні за куб.

Якщо відверто, дуже б хотілося побачити технологічний аналіз підприємства, бо фінансовий-то роблять регулярно. Дебіт-кредит збігається – це нормально. А де фізично втрачається вода – хочеться зрозуміти. Вкладати щороку десятки мільйонів у «Хмельницькводоканал» й не мати реального зменшення втрат – це нонсенс.

Бо реальних цифр – це технологічні потреби, це прориви, а це крадіжки – досі не видно.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook