Новини
Події

У Хмельницькому презентували фільм про секрети подільської кухні

«Цимес подільської кухні» – новий проєкт Суспільного :Поділля та продакшн-студії «Наголос» – це кулінарна експедиція різними районами Хмельниччини, під час якої глядачі дізнаються щось нове про кулінарні особливості подільського краю. Допрем’єрний показ стрічки, яка незабаром транслюватиметься в ефірі національного мовника, влаштували днями у Хмельницькому.

Фільм складається з чотирьох частин, в кожній з яких ведучий відвідує різні населені пункти Хмельниччини: села Коськів та Плужне у Шепетівському районі, села Гвардійське та Головчинці – у Хмельницькому.

Місцеві майстрині у фільмі не лише діляться інформацією про страви, притаманні їхньому населеному пункту, а й покроково розказують про особливості їх приготування. Тож із фільму можна дізнатися, як приготувати коськівську капусту, плужненьске сало, подільську паляницю з Фельштина та головчинецьку рибу з куркою. І не лише цим буде цікавий фільм любителям експериментувати на кухні, а й… Але не будемо забігати наперед та розповідати всі секрети.

«Цимес подільської кухні» – це передусім історія про тяглість традицій. І ми зуміли їх показати у фокусі кулінарного спадку. Та однозначно, що проєкт має практичне значення. Бо йдеться про рецепти ситних давніх страв, які зуміє приготувати кожний – аби ж бажання, – прокоментувала під час презентації фільму продюсерка Суспільного Поділля Любов Тімкова.

Також вона додала, що співпраця Суспільного мовника із локальними продакшн-студіями – у цьому випадку з «Наголосом» – довела свою результативність.

Кооперація полягала в тому, що творча ідея проєкту, як і права на нього, належать  Суспільному :Поділля. Компанія також здійснює кураторство і творчо супроводжує проєкт на всіх етапах виробництва, яким займається продакшен. Так ми хочемо напрацювати мережу творчих стейкхолдерів, аби цінності та якість роботи Суспільного мовника максимально поширювати в локальному інформаційному просторі, – зазначила продюсерка.

За словами хмельницького ресторатора Артема Блаути, який виступив ведучим у стрічці, ця кулінарна експедиція має й прикладне значення, адже рецепти, віднайдені в рамках проєкту, занесені до теоретичного і практичного матеріалу, що він їх викладає студентам-кулінарам.

Українська кухня взагалі відрізняється своїми регіонами, адже кожен з них має свій продукт, на якому роблять акцент споживачі. А ми намагаємося показати її більш сучасною в тому форматі, з тими можливостями, які є зараз. І таким чином ми робимо подільську кухню еволюційною, – додав пан Артем.

Що ж до секретів приготування страв будь-якої кухні, не лише подільської, то, за словами однієї з героїнь фільму, головний з них – готувати з душею. І тоді все вдасться!

Нагадаємо, ще один проєкт, знятий спільно ютуб-каналом “Наголос” та Суспільним Поділля – фільм про хмельницький речовий ринок – нещодавно також презентували в одному з місцевих кінотеатрів.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook