Новини
Екологія

Хмельничанам пояснили, які пластикові пакети залишаться безплатними

Закон, який обмежує використання одноразових пластикових пакетів вступив у дію 10 грудня. Тож останній робочий день тижня та обидва вихідні для хмельничан та мешканців області (як, власне, і всієї України) минули під знаком досить емоційного обговорення обмежень, з якими доведеться тепер стикатися у магазинах.

Фахівці роз’яснюють: не все так страшно, як здається на перший погляд, оскільки звична упаковка для деяких товарів все ще залишається безплатною. А за деякі пакети доводиться платити не менше, ніж встановлений державою мінімум. Проте зрештою більшість пакетів зі сфери торгівлі таки зникне.

Як пояснюють спеціалісти, прийнятий закон спрямований на те, щоб зменшити обсяг використання пластикових пакетів та обмежити їх розповсюдження.

Цими тонкими та надтонкими пакетами люди користуються раз чи двічі, і потім викидають. Таким чином ми генеруємо більше відходів Закон передбачає те, що ми будемо починати генерувати набагато менше пластику, ніж зараз, – коментує представниця офісу проєкту «Розумне довкілля. Хмельницький» Світлана Каритун.

Поки що заборона стосується лише пакетів з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. Це пакунки, які витримують товари, вагою понад 7 кілограм. За їх безоплатне розповсюдження відтепер доведеться сплатити штраф від 1700 гривень.

Це пакети, як часто можна знайти в магазинах з одягом, або в супермаркетах, або на ринках. На них встановлена мінімальна роздрібна ціна, тобто дешевше, ніж за цю ціну в різних сферах ці пакети не можуть продаватися, – пояснює Світлана Каритун.

А от прозорі тонкі пакетики залишаються безплатними. Щоправда – лише на кілька місяців.

З 10 грудня не є платними пакети товщиною меншою, ніж 50 мікрометрів. Тобто ці пакети-«майки» не будуть продаватися, – роз’яснила Світлана Каритун.

Заборонять тонкі та надтонкі пластикові пакети товщиною менше, ніж 15 мікрометрів з 10 березня. Саме тоді вступить в дію другий етап закону. Та навіть при цьому деякі пакети конкретних розмірів таки дозволять залишити у супермаркеті безплатними – їх можна буде використовувати для сипучих товарів, м’яса, риби та льоду.

А з початку 2023 року з полиць магазинів зникнуть усі пластикові пакети. Залишаться лише екологічні біорозкладні торбинки.

У деяких магазинах не стали чекати та вже пропонують альтернативу пластику. До прикладу, паперові та тканинні торбинки. Тому турбуватися про довкілля можна вже сьогодні.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook