Новини
Бізнес

Виробництво їжі та напоїв на Хмельниччині зменшилося

Індекс промислової продукції за підсумками січня-вересня на Поділлі становив 105,8%. Якщо ж порівняти листопад із жовтнем, то промисловості «впала» на 5,2%.

За одинадцять місяців поточного року добувна промисловість та розроблення кар’єрів наростили випуск продукції проти відповідного періоду минулого року в 1,47 раза. Ця сфера останніми роками демонструє доволі високі темпи розвитку: торік фіксувалося навіть ще більше зростання – в 1,62 раза.

Переробна галузь зростала значно повільнішими темпами – на 2,8%. Окрім того, низка підгалузей демонструють падіння. Особливо видається дивним те, що спостерігається зниження у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – на 2,2%. Якщо порівняти листопад із жовтнем, то падіння значно більше – 12,2%.

До прикладу, вершкового масла жирністю не більше 85% за одинадцять місяців виготовлено 6,6 тисячі тонн, що майже на чверть менше, ніж за відповідний період торік; молока та вершків коагульованих, йогурту, кефіру, сметани та інших ферментованих продуктів – 4,8 тисячі тонн або на одну десяту менше, ніж минулоріч.

Крім того, в мінус працюють підприємства, що спеціалізуються на виробництві хімічних речовин і хімічної продукції: спад за одинадцять місяців становив 12,7%. У виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності падіння склало 10,6% проти січня-листопада минулого року.

Звісно, в переробній промисловості є й підгалузі, що демонструють зростання. Скажімо, у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів зростання становило 9,7%; у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устатковання, – 15,1%, машинобудуванні – на 2,6%, виробництві ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 5,3%.

Як  поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря зростання зафіксоване на майже одну десяту.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook