Новини
Суспільство

Місця для укриття та підвали перевіряють у Хмельницькому

В рамках планових обстежень захисні споруди в обласному центрі оглядають надзвичайники спільно з фахівцями управління цивільного захисту населення міської ради. Перевіряють приміщення, де у разі небезпеки можуть розміститися люди, на відповідність нормам та відсутність в них асоціальних елементів.

Одразу після новорічних свят у Хмельницькому взялися за планову перевірку захисних споруд. Такі огляди проводять щороку, аби переконатися: у разі надзвичайної ситуації, природного лиха чи збройного конфлікту містянам буде, де сховатися.

Почали обстеження з підвалів у багатоповерхівках. Таких приміщень, пристосованих для укриття населення, на території міста є 565. Основні вимоги до них – не захаращеність, вільні проходи, освітлення та відсутність підтоплень. Тобто йдеться про приміщення, в яких хмельничани могли би безпечно провести декілька годин на випадок будь-якої непередбачуваної ситуації.

Одним з перших перевірили підвал у будинку на вулиці Франка, 10. Про наявність тут укриття свідчить відповідне маркування на фасаді. Підвал тут відповідає вимогам – він охайний та не захаращений, тут сухо і світло. Тож у разі потреби люди зможуть перечекати лихо або у власних коморах, або у коридорах. Місця тут, за словами надзвичайників, вистачить усім. До того ж, частина мешканців в той чи інший час можуть перебувати на своїх робочих місцях, де вже керівництво має організувати їм укриття в підвальних приміщеннях установ та організацій.

Якщо у місті станеться надзвичайна ситуація, спрацює система оповіщення. Коли лунають сирени, слід увімкнути радіо або телевізор, де пояснять порядок дій. До місця укриття потрібно взяти «тривожну валізу». Вона має бути зібрана заздалегідь.

У «тривожній валізі» має бути пакет основних особистих документів, зарплатні та кредитні картки, запас продуктів, які мають довгий термін зберігання, запас питної води на добу з розрахунку 3 літри на людину, запас теплих речей. Все це має бути складено в певному місці в квартирі, щоб у випадку надзвичайної ситуації можна було швидко зібрати, – пояснюють рятувальники.

Усі 565 підвалів у житлових будинках, які рятувальники взяли на облік, відповідають вимогам для місць укриття. Над впорядкуванням інших працюють управителі або ж ОСББ.

Захисні споруди – це також цокольні приміщення у школах, лікарнях та інших закладах. А ще це – хмельницька підземка. Усі ці місця щороку підпадають під планову перевірку, яку надзвичайники проводять спільно з фахівцями міського управління цивільного захисту населення.

Відео: МТРК Місто

Днями у Хмельницькому рятувальники разом з патрульними перевірили підвальні приміщення в одному з мікрорайонів міста. В цьому випадку під час перевірок звертали увагу на стан приміщень та додержання пожежних норм.

Також метою рейдів було виявлення безхатченків, що влаштовують собі місце проживання в таких приміщеннях та можуть розводити там багаття, чим наражають на небезпеку жителів будинку, – повідомили у патрульних Хмельниччини.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook