Новини
Інфраструктура

Щодня на хмельницькому полігоні переробляють на щепу десятки новорічних дерев

Традиційно у ці дні січня хмельничани починають позбуватися новорічних дерев. Комунальники закликають жителів робити це правильно – спочатку звільнити дерева від всіх прикрас, і лише потім віднести на сміттєвий майданчик. Проте в бак не поміщати, а залишити поруч. Згодом  дерева забере автівка комунального підприємства  “Спецкомунтранс”.

Скільки саме ялинок й сосен викидають щодня – комунальники не рахували. Але відомо, що пік винесення дерев буде після 14 січня, коли традиційно святкують так званий Старий Новий рік. Зазвичай найбільше таких рослин викидають в спальних мікрорайонах міста з великою кількістю багатоповерхівок – на Озерній й Виставці. Для вивезення новорічних рослин працює 6  бригад – автомобіль, водій і вантажник.

Ми ніколи не рахували кількість ялинок і сосен. Тому що питання не в кількості, а в якості – є дерево, ми маємо його забрати. Дерева треба звільнити від прикрас, дротів, цвяхів тощо та залишити на майданчику біля сміттєвих контейнерів. Тому що інакше ми збільшуємо зайнятий сміттям об’єм баку, а  інші люди не зможуть викинути побутові відходи. З іншого боку – через деревину може відбутися поломка гідравлічної техніки, яка забирає ці відходи”, – розповідає директор місцевого комунального підприємства “Спецкомунтранс” Олександр Зімін.

Новорічні дерева вивозять на полігон твердих побутових відходів, де їх подрібнюють за допомогою спеціального обладнання. Наразі щодня в результаті подрібнення отримують до 6 кубометрів щепи. Вже за кілька днів очікують на майже вдвічі більший об’єм.

До речі, дробарка на звалищі працює постійно вже понад 10 років.  Купа з новорічних дерев перетворюється на щепу за лічені хвилини. Спочатку хвойні потрапляють у приймальне вікно, захоплюються зубчастими валами та переміщаються у зону нарізання. Там деревину дрібнять ножами барабану, що крутиться. Утворена тріска розміром з коробку для сірників падає у контейнер.

Більша частина щепи призначається для твердопаливних котлів лазні №1 комунального підприємства “Чайка”, що на вулиці Івана Франка. Також подрібнена деревина йде для опалення деяких приміщень закладу  для безпритульних тварин мікрорайону Дубове.  Про встановлення твердопаливного котла йдеться і в комунальній лазні №2 на вулиці Купріна.

За словами Олександра Зіміна, гілки ялинок та сосен можна використовувати і  як підстилку у вольєрах й клітках для травоїдних тварин. Хвойна мульча здатна слугувати і в садівництві. Адже вона  додає кислотності ґрунту для тих рослин, яким це потрібно. Тріскою можна накривати землю, щоб зменшити втрати вологи у рослин Скористатися подрібненою на полігоні щепою може будь-хто, хто звернеться з таким проханням.

Хмельничани про свої новорічні дерева

Вперше цьогоріч після Дня святого Миколая купили живу ялинку. Раніше ставили штучну. Чомусь захотілося – запах створює святковий настрій. Зараз ялинка вже покосилася, гілки опадають. Треба вже виносити на смітник. Зробимо це вже на вихідних, знявши перед тим всі прикраси.

У нас цього року вперше штучна. Вона не обсипається, акуратна і одразу з прикрасами.

У нас ялинка десь півтора метра заввишки. Чомусь виносити поки не хочеться. З нею веселіше, святковіше. У квартирі температура градусів 18, тому гілки не осипаються. Але вже в кінці тижня, напевно, винесемо на смітник.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook