Новини
Культура

Старовинний палац на Хмельниччині руйнується зсередини (ФОТО, ВІДЕО)

Принаймні, так вважають співробітники Малієвецького обласного історико-культурного музею, що на Кам’янеччині. Аби дізнатися, хто або що пошкоджує стіни на горищі зсередини, у палаці влаштували ціле розслідування із залученням громади, проте поки що встановити причини появи величезних порожнин у стінах старовинної споруди не вдалося.

Співробітниця музею Наталя Ярова на своїй сторінці у соцмережах вчора поширила допис, в якому поділилася проблемою, з якою зіткнулися під час дослідження горища музею.

Хто їсть Малієвецький палац ізсередини. Потрібна думка експертів. Дано: велетенське горище палацу, куди виходять усі димарі. Десь між перекриттями живе рій диких бджіл, які щоліта споруджують гігантські соти на фронтоні. Зсередини навпроти їх гіпотетичного гніздування ХТОСЬ ЖЕРЕ КАМІНЬ. Причому так активно, що виїло тесані камені десь на половину товщини. По горищу ми ще влітку засікли багато осиних гнізд і ось такі дивні гнізда, виліплені наче з отого “жованого” каменю. Влітку капсули, ясна річ, були порожні, а от тепер, взимку ми застали на горищі купу нових кам’яних гнізд ІЗ ЛИЧИНКАМИ якоїсь невідомої нам тварюки. Увага, питання: що воно таке і як цього позбутися? – написала жінка та виклала фото.

Під цим дописом назбиралося чимало коментарів, в яких небайдужі люди обговорили чимало варіантів, намагаючись зрозуміти, хто або що все-таки завдає шкоди старовинній споруді. Зрештою, дійшли висновку, що оси ні при чому. Тож дослідження горища палацу триває, а працівники музею досі потребують допомоги знаючих людей, які би допомогли розібратися з тим, що завдає школи споруді та як цього позбутися.

Хто їсть Малієвецький палац ізсередини – 2. От би ніколи не подумала, що на захист комах, а тим паче ос, люди можуть стати так само ревно, як на захист, скажімо, собак і котів). Отже, в коментах до попереднього допису наші оси – будівники глиняних будиночків, попри свій страшний вигляд і підозрілу поведінку, повністю реабілітовані. Але ПАЛАЦ ХТОСЬ ГРИЗЕ! Усі три фронтони зсередини, на обох фасадах дуже пошкоджені! Пропоную вам оцінити масштаби пошкоджень на власні очі, – написала Наталя Ярова та додала до допису відео, на яких детально розповіла, що саме відбувається у палаці, та показала, як це виглядає “вживу”.

Більше відео можна подивитися на сторінці Наталі Ярової.

Нагадаємо, у палаці Орловських на Хмельниччині знайшли стародавні 3D-розписи

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook