Новини
Інфраструктура

Вартість опалення для мешканців Кам’янця може зрости в 5 разів

Протистояння головного теплопостачального комунального підприємства міста та міської влади може призвести до того, що частину опалювального сезону мешканцям Кам’янця доведеться платити за тепло за цінами, в рази вищими, ніж зараз. Про це повідомили у КП “Міськтепловоденергія”, зазначивши, що у випадку вимушеного збільшення тарифу відповідальність за завдані громаді збитки ляже на міського голову Михайла Посітка особисто.

На сторінці комунального підприємства у соцмережах повідомили, що вартість опалення для кам’янчан «Міськтепловоденергія» близько пів року утримує ще на рівні 2018-го – 1 597,73 грн./Гкал. тоді як з жовтня минулого року населення мало би платити за тепло майже удвічі дорожче – 2 386,90 грн./Гкал. Таке рішення було ухвалене виконкомом Кам’янець-Подільської міської ради №691 від 21.10.2021 р., яке підписав міський голова.

Різницю в тарифах повинні компенсувати органи місцевого самоврядування, однак міський голова Михайло Посітко ці зобов’язання просто ігнорує. Так, лише за 4 квартал борг міської влади перед підприємством сягнув 28 млн 647 тисяч гривень, – йдеться у дописі КП «Міськтепловоденергія».

Також зазначено, що, відповідно до умов Меморандуму, який було підписано 30 вересня 2021 року, органи місцевої влади мають компенсувати різницю в тарифах з місцевого бюджету. Для підтримки теплопостачальних підприємств держава залишила 4% ПДФО в місцевому бюджеті, що для Кам’янця-Подільського становить близько 23 мільйонів гривень на рік. Проте, стверджують у тепловиків, міський голова свої зобов’язання не виконує.

Відтак за спожитий газ підприємство не може розрахуватися вчасно, а якщо борг перед ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» не погасити, то з 1 лютого підприємство буде переведене на «постачальника останньої надії», де вартість газу становить 46 710 грн/тис. м куб. для всіх споживачів, без поділу на категорії. В такому випадку, стверджують у КП “Міськтепловоденергія”, тариф на тепло підприємство має виставляти в розмірі 7 744,30 грн./Гкал., а це майже в п’ять разів більше, ніж нині діючий тариф – 1 597,73 грн./Гкал.

Для прикладу, якщо мешканці квартири площею 49 кв. м нині сплачують за опалення 1500 грн, то будуть платити – 7282,52 грн, – порахували комунальники.

Ситуація, що наразі складається у Кам’янці-Подільському, може закінчитися катастрофою як для підприємства, так і для міста в цілому, попередили у комунальному підприємстві.

Якщо КП «Міськтепловоденергія» не отримає фінансової підтримки для закупівлі газу, то до кінця опалювального сезону з міського бюджету доведеться виділяти понад 400 мільйонів гривень. Особисту відповідальність за завдані збитки нестиме міський голова Михайло Посітко,резюмували у КП “Міськтепловоденергія”.

Днями працівники комунального підприємства зустрічалися з народним депутатом України Ігорем Марчуком, до якого раніше звернулися через соцмережі з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася на підприємстві.

Під час зустрічі з депутатом обговорили, в першу чергу, зміну керівництва КП «Міськтепловоденергія» у розпал опалювального сезону та подальші, зокрема й фінансові, наслідки цих дій для роботи підприємства. Зокрема, погодився депутат з тим, що поки справа щодо звільнення Валерія Гордійчука перебуває на розгляді суду, призначати іншого генерального директора – рішення неправильне,повідомляють у КП “МТВЕ”.

Також прокоментував народний обранець заклики деяких депутатів міської ради не сплачувати за послуги КП «Міськтепловоденергія». Зокрема, пообіцяв звернутися до правоохоронних органів, аби ті надали оцінку таким публічним закликам і провели відповідну роз’яснювальну роботу.

Нагадаємо, нещодавно у міській раді Кам’янця-Подільського після моніторингу головних питань, що стосуються призначення нового гендиректора КП “Міськтепловоденергія”, відповіли на головні з них.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook