Новини
Суспільство

Понад 70 родин хмельницьких прикордонників попередили про виселення з колишнього готелю

Сім’ї військовослужбовців та цивільних працівників Національної академії державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького, які протягом останніх півтора десятка років мешкали у приміщенні колишнього готелю “Жовтневий”, у кінці квітня поточного року можуть опинитися на вулиці, якщо до того часу не знайдуть нового зйомного житла. Керівництво НАДПСУ каже: питання до кінця не вирішене. У владі Хмельницького стверджують: за новим законодавством надалі надавати нежитлові приміщення в оренду безплатно змоги не мають.

Всього у приміщенні готелю “Жовтневий”, який давно неофіційно вважається гуртожитком для прикордонників, наразі мешкає 59 військовослужбовців з родинами та 14 цивільних працівників академії. За багато років люди звикли до свого житла, дехто виростив тут дітей. Є серед мешканців колишнього готелю і пенсіонери, і молоді сім’ї з малюками.

Дружини військових кажуть: переселятися в інше житло буде важко – і через те, що багато їхніх чоловіків зараз несуть службу на кордонах або перебувають в АТО, і тому, що винаймати квартири в центрі міста, до якого вони звикли, обійдеться в рази дорожче, ніж зараз. За словами однієї з жінок, взимку за проживання вони сплачують три тисячі гривень, влітку – менше. Очевидно, маючи на увазі оплату комунальних послуг.

За словами начальника пресцентру НАДПСУ Івана Галкіна, попередження про намір розірвати договір оренди від міської влади в академії отримали на початку року. Брати участь в аукціоні на оренду приміщення на загальних підставах академія можливості не має. тож звернулися до влади з проханням виділити військовим інше житло або продовжити термін оренди. Хоча, зазначив Іван Галкін, питання щодо виселення родин прикордонників остаточно не вирішене.

У владі міста, зі свого боку, ситуацію пояснюють так: приміщення нежитлове, надавалося міською радою академії тимчасово. А опікуватися прикордонниками та їх сім’ями та забезпечувати їх житлом має керівництво академії.

За словами заступника Хмельницького міського голови Василя Новачка, платити оренду у НАДПСУ не готові – посилаються на відсутність коштів. Мешканці, якщо й платять якісь гроші за житло, то, швидше за все, академії. Місто з цього не отримує ні копійки.

Питання із можливим продовженням строку оренди або забезпечення родин прикордонників іншим житлом керівництво академії планує вирішувати найближчим часом – під час діалогу з міською владою.

Нагадаємо, наприкінці жовтня минулого року заступником Хмельницького міського голови було призначено Олега Шинкарука, який з квітня 2015 року працював на посаді ректора НАДПСУ.

За інформацією Суспільне Поділля

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook