Новини
Культура

Пласкі авторські ляльки з характером експонують у галереї Кам’янця

У галереї мистецтв Кам’янець-Подільського музею-заповідника проходить виставка авторських ляльок київської мисткині Євгенії Кузьменко. До Кам’янця-Подільського Євгенія Кузьменко привезла виставку «Коляда», присвячену українській міфології. 

Євгенія Кузьменко народилась у Києві, навчалась в художній школі та приватних майстернях Олександри Прахової, Анатолія Твердого, Олени Агамян (Рапопорт), вивчала техніку китайської каліграфії та живопис го-хуа (сумі-е) у майстра Лі-Дзінь. Роботи художниці експонувались у багатьох містах України, а твори зберігаються у приватних колекціях Угорщини, Малайзії, Туреччини, Казахстану та України.

Захопившись ідеєю створення ляльки, мисткиня знайомилась з театром маріонеток у Баку, з театральною та інкреторною лялькою, з народними ляльками-мотанками,  вивчала досвід майстрів, відвідувала майстер-класи, у тому числі майстерню корейської ляльки, яку виготовляють з рисового паперу.

На створення серії “Коляда” Євгенію Кузьменко надихнули мініатюри середньовіччя, роботи Пітера Брейгеля, японська театральна лялька «нінгьо»,  карнавальні маски та побачене у Чернівцях святкування Маланки. “Коляда” – це представлена в ігровій формі ілюстрація всього кола зимових свят від Різдва до Масляної. Дійові особи – ляльки, що символізують традиційні народні святкування.

Ляльки виконані в стилі примітивізму, або наївного мистецтва. Їх образи не є точним відтворенням національного одягу, або карнавального костюма. Вони створені за мотивами національного українського, словацького, болгарського, польського одягу, адже така зимова переберія – святкування з карнавальними перевдяганнями – властиві майже всім країнам Європи.

Більшість об’єктів  створена в техніці пап’є-маше. Для розпису облич художниця використовує темперні фарби, акрил, акварель, пастель, нітро-лак, акриловий лак. Одяг з текстилю – вінтажного або «зістареного» різними способами. Волосся – з вовни.

На виставці представлено 42 роботи (враховуючи маленькі маски). Ляльки не є точною копією карнавального дійства – це образ карнавалу, його настрій. За стилем це  поєднання елементів народної, театральної та інтер’єрної ляльки.

Відео: Кам’янець-Подільський музей

Читайте також: Виставка дивовижних іграшок відкрилася у нетішинському музеї

За інформацією Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook