Новини
Здоров’я

У хмельничан стали частіше діагностувати постковідний синдром

Після перенесеної коронавірусної хвороби у хмельничан медики все частіше виявляють постковідний синдром. Це не лише проблеми із серцем, диханням та загальним самопочуттям, а й психологічні порушення. Зокрема, депресія, тривожність і панічні атаки.

У хмельницькій амбулаторії №5 обслуговують майже 20 тисяч мешканців мікрорайону Озерна. З минулого року люди почали звертатися до лікарів із різними симптомами після перенесеного коронавірусу. Скаржаться зокрема на проблеми із серцем і шкірою. Медики кажуть: у пацієнтів спостерігають висипи, випадіння волосся, неврологічні симптоми, порушення нюху, смаку, загальну слабкість, швидку втому, пітливість. Крім того, є й симптоми респіраторних захворювань: кашель, задишка.

Але коли проводимо обстеження рентгенографією, комп’ютерною томографією – в легенях ніяких змін немає. Ці стани з’являються з 5 по 12 тиждень хвороби, – каже завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини №5 Юлія Шекера.

Почастішали у пацієнтів психологічні проблеми постковідного синдрому. У людей з’являється депресія, тривожність, панічні атаки. Частіше такі симптоми спостерігають у тих хмельничан, в яких перебіг хвороби був важчий.

Універсальної пігулки від постковідного синдрому немає, кажуть фахівці. Подекуди хмельничани лікуються самотужки, а ще часто звертаються за допомогою до психологів. Переважно це жінки від 30 років.

Якщо з тривожністю може працювати психолог, то з панічними атаками рекомендовано звертатися до вузьких спеціалістів, – радить психологиня Хмельницького центру соціальних служб для сім’я, дітей та молоді Алла Кравчук.

Є серед центру і підлітки, в яких після коронавірусу знижується увага та здатність запам’ятовувати. Через це діти можуть не справлятися зі шкільним матеріалом, тож батьки мають розуміти, що на це потрібно звертати увагу.

У Хмельницькому рік тому реабілітацією людей із постковідним синдромом почали займатися фахівці обласного госпіталю ветеранів війни. Психологи ж радять уникати стресових ситуацій та обмежити користування гаджетами. А ще – частіше виходити на прогулянки та наповнювати життя позитивом.

Відео: МТРК Місто

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook