Новини
Культура

На Хмельниччині побільшало місцевих телерадіомовників та провайдерів

Минулоріч на Хмельниччині зменшилася кількість виданих ліцензій на кабельне мовлення та проводове радіомовлення, проте загальна кількість ліцензій, за якими працюють телерадіокомпанії (ТРО) та провайдери програмних послуг (ППП), збільшилася завдяки проведеним конкурсам. Підсумки роботи телерадіоінформаційної галузі області у 2021 році представила представниця Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Конкурс на місцеве цифрове мовлення, перевиконання мовних квот, збільшення кількості ліцензій – такі основні підсумки роботи телерадіоінформаційної галузі області у 2021 році, з якими можна ознайомитися у звіті, підготовленому відповідно до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» представницею Національної ради у Хмельницькій області Оленою Гавінською.

Станом на кінець 2021 року на території Хмельницької області працюють 34 ліцензіати Національної ради, які здійснюють діяльність за 54 ліцензіями (у 2020 році – 50 ліцензіями):

  • цифрове телемовлення – 10 ліцензій;
  • аналогове телемовлення – 9 ліцензій;
  • кабельне телемовлення – 1 ліцензія;
  • ефірне радіомовлення – 11 ліцензій;
  • проводове радіомовлення – 4 ліцензії;
  • провайдери програмної послуги – 20 ліцензій.

У 2021 році зменшилася кількість ліцензій на кабельне мовлення та проводове радіомовлення. Проте загальна кількість ліцензій, за якими працюють ТРО та ППП у Хмельницькій області, збільшилася, у першу чергу, завдяки проведенню конкурсів на місцеве цифрове мовлення та ефірне радіомовлення. Також зросла кількість провайдерів програмної послуги.

Важливе значення для розвитку телерадіоінформаційного простору відіграло відновлення проведення конкурсів на мовлення. Першим конкурсом за час карантинних обмежень став конкурс на місцеве цифрове мовлення у 17 областях України, у тому числі на Хмельниччині: у Волочиську, Городку, Кульчіївцях, Полонному, Славуті (Крупець), Шепетівці та Хмельницькому. За результатами конкурсу право мовити здобули 5 ліцензіатів:

  • місто Волочиськ (3 місця): МКП «МТРК «Місто», м. Хмельницький, ТОВ ПЦ «Ексклюзив», м. Хмельницький, ТОВ «ТК «Проскурів», м. Хмельницький;
  • місто Городок (2 місця): МКП «МТРК «Місто», м. Хмельницький, ТОВ ПЦ «Ексклюзив», м. Хмельницький;
  • село Кульчіївці (2 місця): ТОВ «ТРК КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ», м. Кам’янець-Подільський, ТОВ ПЦ «Ексклюзив», м. Хмельницький;
  • місто Полонне (2 місця): ТОВ ПЦ «Ексклюзив», м. Хмельницький, ТОВ «ТК «Проскурів», м. Хмельницький;
  • місто Славута (Крупець) (3 місця): ТОВ ПЦ «Ексклюзив», м. Хмельницький, ТОВ «ТК «Проскурів», м. Хмельницький, ТОВ «ПРО МЕДІА ГРУПП», м. Городок;
  • м. Хмельницький (3 місця): МКП «МТРК «Місто», м. Хмельницький, ТОВ ПЦ «Ексклюзив», м. Хмельницький, ТОВ «ПРО МЕДІА ГРУПП», м. Городок;
  • місто Шепетівка (2 місця): ТОВ ПЦ «Ексклюзив», м. Хмельницький, ТОВ «ТК «Проскурів», м. Хмельницький.

За умовами конкурсу телекомпанії-переможці мовитимуть 24 години на добу, не менше 2 годин з яких транслюватимуть інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі місцевої тематики. Також телекомпанії зобов’язані повідомляти про виникнення надзвичайних ситуацій. Відповідно до законодавства переможці конкурсу повинні розпочати мовлення протягом року з моменту отримання ліцензії.

Конкурс на місцеве цифрове мовлення дозволив компаніям, які досі мовлять в аналоговому стандарті, розпочати мовлення у цифровому, а компаніям, які уже мовлять у «цифрі», – розширити покриття. Крім того, створення місцевих мультиплексів у Славуті та Шепетівці, де сьогодні приймається цифровий сигнал, в тому числі регіонального МХ-5, з Рівненщини, дозволить мешканцям півночі області приймати програми місцевих і регіональних ТРО Хмельниччини.

У звітному році мовники області продовжили перевиконувати мовні квоти. Проте попри це, в ІІ півріччі 2021 року в ефірі радіостанцій Хмельниччини зменшилася частка пісень українською мовою на 8% порівняно з І півріччям 2021 року (55,6%) та ІІ півріччям 2020 року (55,4%) і склала 47,2%. Середня частка україномовних пісень від їх загальної кількості у звітному році склала 51,4% (законодавчо встановлена вимога – не менше 35%).

Натомість усереднена частка ведення передач українською мовою в радіоефірі області становила 99%, що на 1% більше, ніж у 2020 році, а частка української мови в телеефірі у ІІ півріччі 2021 року склала 100%. Такі висновки зроблено за результатами 2 хвиль моніторингів, здійснених минулого року.

У 2021 році ТРО області в умовах протидії викликам пандемії змінювали формат роботи, брали участь у грантових програмах, що дозволило залучити інші джерела надходжень для виробництва програм та придбання обладнання. Як результат, телемовникам Хмельниччини вдалося збільшити виробництво власного продукту, хоча вони ще не змогли досягнути «докарантинних» показників.

Мовники Хмельниччини продовжили співпрацю з проєктом обміну контентом Media Change Ukraine, створеним за ініціативи члена Національної ради Максима Онопрієнка. Загалом цикли 24 програм, виробництва трьох телемовників Хмельниччини (МКП «МТРК «Місто», м. Хмельницький, ТОВ «ТК «Проскурів», м. Хмельницький, ТОВ «ПРО МЕДІА ГРУПП», м. Городок), замовили для трансляції 26 телерадіоорганізацій-учасників проєкту Media Change Ukraine з інших областей нашої держави.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook