Новини
Суспільство

У Хмельницькому через порушення правил безпеки від отруєння чадним газом загинув чоловік

Обласною комісією з технічного розслідування було проведено розслідування нещасного випадку, що призвів до загибелі людини, та встановлено низку порушень вимог нормативних документів та правил безпечного користування побутовими газовими приладами, допущених самим потерпілим.

Як повідомили у пресслужбі АТ «Хмельницькгаз», серед причин, що призвели до трагічних наслідків, виявили наступні:

  • користування газовим котлом відбувалось при відсутній тязі в топці котла, димоходи теплообмінника якого були забиті сажею;
  • виявлено втручання в автоматику безпеки котла (цвяхом заблоковано електромагнітний клапан у примусово відкритому стані, через що автоматика не могла спрацювати);
  • власник квартири не забезпечив технічне обслуговування внутрішніх мереж та котла, що стало причиною його незадовільного технічного стану;
  • погана вентиляція квартири (користування котлом при закритій фрамузі вікна та перекритому вентиляційному каналі самовільно приєднаним проточним газовим водонагрівачем);
  • відсутність у квартирі передбаченого проєктом сигналізатора загазованості.

АТ “Хмельницькгаз” вчергове звертається з переконливим проханням до споживачів – неухильно та свідомо дотримуватися  простих та ефективних правил поводження з газовими приладами! Постійно нагадувати “правила життя” дітям та літнім членам родини, стареньким сусідам та знайомим. Адже це допоможе запобігти нещасним випадкам при використанні газу в побуті, збереже життя та здоров’я. Окрім того, подбайте про свою безпеку та укладіть договори на проведення технічного обслуговування внутрішніх мереж та газових приладів!

Неналежний технічний стан газових приладів та можливі витоки газу на внутрішніх мережах є вкрай небезпечними та потребують періодичного контролю спеціалістів. 

Відповідно до чинного законодавства відповідальність за внутрішні мережі та їх технічне обслуговування, стан газового обладнання у приватних будинках і квартирах несуть їх власники  та балансоутримувачі.

Якщо ви бажаєте укладати договір на технічне обслуговування з АТ «Хмельницькгаз» – звертайтеся у 104 Клієнтські простори за місцем проживання або за тел. (067) 01 14 104

Також в АТ “Хмельницькгаз” нагадали основні правила безпечного користування побутовими газовими приладами:

  1. Власник помешкання зобов’язаний  забезпечити технічне обслуговування газових приладів та димо-вентиляційних каналів підприємствами, які мають відповідні дозвільні документи, на договірних засадах. Технічне обслуговування газових приладів проводиться згідно з інструкціями заводів-виробників, а димо-вентиляційних каналів  – перед початком опалювального сезону для приладів сезонної дії (чисто опалювальних) та двічі на рік для приладів постійного користування. Також у зимовий час слід регулярно перевіряти оголовки димоходів на відсутність обмерзання.
  2. Не проводити самостійних робіт по заміні, реконструкції або ремонту газового обладнання та інших елементів системи газопостачання. Будь-які роботи повинні проводити виключно спеціалісти.
  3. Постійно  провітрювати приміщення квартир та будинків (відкриті кватирки (фрамуги) вікон, чисті вентиляційні канали.
  4. Перед пуском газових приладів у роботу та періодично в процесі роботи обов’язково перевірити наявність тяги. В разі її  відсутності користуватись приладами заборонено!
  5. Не допускати до користування газовими приладами осіб, які не пройшли інструктаж в АТ “Хмельницькгаз” щодо безпечного користування газом в побуті або осіб, які не контролюють свої дії.
  6. Використовувати газові прилади виключно  за їх призначенням, не використовувати газові плити для обігріву приміщень тощо.
  7. Не користуватись несправними газовими приладами, з відсутньою або несправною автоматикою безпеки. Необхідно викликати працівників, які вповноважені обслуговувати газові прилади, для усунення несправностей.

Пам’ятайте, що вкрай небезпечно користуватись примусовими витяжками (зонт над плитою, вентилятор у ванній тощо) у квартирах будинків, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згоряння у димохід! Адже  дуже часто саме робота електровитяжки стає причиною отруєнь. Ця вимога не поширюється на будинки, де встановлені лише газові плити або прилади з герметичною топкою (котли, конвектори тощо з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку).

У випадку, якщо ви почули запах газу, необхідно: негайно припинити користування газовими приладами, перекривши крани на газопроводах, посилено провентилювати приміщення, відкривши вікна і двері.  Не вмикати і не вимикати електроприлади, вийти із загазованого приміщення та викликати аварійну службу газу за тел. 104, далі діяти згідно з інструкціями аварійної бригади.

Аналогічно слід діяти при наявності ознак отруєння чадним газом, про що свідчить червоний колір полум’я, кіптява на посуді і відкладення сажі на теплообмінниках приладів, часте забивання димоходів, спрацювання автоматики безпеки, відсутність тяги.

Також слід пам’ятати початкові ознаки отруєння чадним газом: головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота. Якщо дія чадного газу посилюється, то відчувається загальна слабкість, частішає пульс, з’являється сухий кашель, блювання. Далі настає апатія, сонливість і людина втрачає свідомість. Надалі якщо не вжити заходів наступають корчі і смерть.

Слід зазначити, що особлива небезпека чадного газу – у відсутності запаху та в тому, що отрута в організмі накопичується (навіть при незначній концентрації при тривалому вдиханні отруєного повітря настає сильне отруєння або смерть). В таких випадках слід негайно вийти на чисте повітря та викликати бригаду АДС.

В АТ “Хмельницькгаз” нагадують, що споживачі газу Хмельниччини в разі потреби можуть цілодобово, попри вихідні та свята, звертатися на аварійну службу 104. 19 аварійних бригад АТ “Хмельницькгаз”  працюють у цілодобовому режимі, виїздять на виклики клієнтів та ліквідують витоки, усувають несправності тощо. Навіть до найвіддаленіших населених пунктів обслуговування аварійна бригада прибуває згідно з вимогами – в межах 40 хвилин.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook