Новини
Офіційно

Керівник Хмельницької ОВА спростував неправдиву інформацію, поширену у соцмережах

На пресбрифінгу начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій розповів про безпекову ситуацію в області, заходи з протидії російському вторгненню та спростував низку фейків, які активно поширювали сьогодні, 25 лютого, у соцмережах.

На початку свого виступу Сергій Гамалій нагадав, що на території Хмельниччини від сьогодні, 25 лютого, вводиться комендантська година. Перебувати на вулицях та інших громадських місцях без спецперепусток заборонено в період з 22.00 до 6.00.

Президент України Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію. Чоловіки від 18 до 60 років, в хорошому фізичному стані, мають прибути до військкоматів, комплектування Сил територіальної оборони та Збройних Сил України.У багатьох містах України, в тому числі у Хмельницькому протягом двох днів фіксують величезні черги з бажаючих стати на захист своєї країни.

Триває ворожа інформаційна війна – зафіксовані фішингові атаки та велика кількість фейків, що мають на меті дестабілізувати ситуацію. Так, сьогодні по області активно розганяли фейк про навчальну тривогу.

Запам’ятайте! Навчальних сирен під час війни бути не може! Не вірте фейкам, що розповсюджуються у вайбер-групах та в соціальних мережах. Не поширюйте фейкові інформації, довіряйте лише офіційним джерелам інформації, – наголосив Сергій Гамалій.

Також поширювалося повідомлення про нібито порушення дорожнього сполучення на дорозі М-30 Стрий – Ізварине, зокрема пошкодження мосту у смт Летичів через річку Вовк. Ця інформація також не відповідає дійсності.

На цій ділянці раніше був організований реверсний рух у зв’язку з ремонтними роботами, які відбувалися в 2021-2022 роках. Через те, що одна частина мосту не була добудована, рух був ускладнений. Зараз було прийнято рішення про відкриття обидвох частин мосту, це дозволило розвантажити дорогу, – пояснив керівник військової адміністрації.

Поширювали у соцмережах Кам’янця і відео нібито із затриманням можливих диверсантів.

Це також фейк. Правоохоронці ретельно перевіряють усі підозрілі автівки, тому затримали осіб, що на відео, до з’ясування обставин. Перевіркою встановлено, що затримані є співробітниками силових структур, – зазначив Сергій Гамалій.

Про ще одну фейкову інформацію нібито від імені Служби безпеки України повідомили на сторінці Сухопутних військ України.

У Telegram та інших месенджерах розповсюджують фейк від імені Служба безпеки України. Нібито СБУ вимагає від українців перейти за посиланням, аби «пройти перевірку». Це посилання, схоже на адресу сайту СБУ, але воно фейкове і не веде на онлайн-ресурс Служби! Насправді за посиланням вам запропонують додати новий пристрій до вашого акаунта. Після цього ворог отримує доступ до всієї вашої історії переписки (крім секретних чатів), а також зможе писати від вашого імені. В жодному разі НЕ ПЕРЕХОДЬТЕ ЗА ПОСИЛАННЯМ та не скануйте QR-код! – йдеться у повідомленні.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook