Новини
Суспільство

Хмельницькі волонтери збирають допомогу військовим та біженцям

З першого дня війни у Хмельницькому згуртувалися волонтерські організації. Одні більше орієнтовані на допомогу військовим збройних сил і територіальної оборони, інші – на збір всього необхідного для переселенців.

Що саме потрібно наразі – розповіли волонтери.

Група “Захист”  

Активісти групи “Захист” збирають допомогу переважно для військових. Тут же плетуть маскувальні сітки й наразі організовують тренінги з домедичної допомоги.  

“Долучилося дуже багато хмельничан. Керівництва в нас немає. Всі працюють об’єднані. Відправляємо і хмельницьким військовим, і в сусідні області. Також допомагаємо переселенцям. Наприклад, зустрічали дітей-сиріт зі Сходу. Долучилися й хмельницькі бізнесмени. Вони привозили для волонтерів гарячий обід”, – коментує волонтерка Наталія Кошай.

Актуальні речі: прапори України, генератори, бензопили, ліхтарики, тактичні розвантаження (спорядження),  аптечки, дощовики, рюкзаки, плівка щільна, тактичні рукавиці (великі та середні), лопати, сокири, армований скотч, мішки, чорна плівка, сміттєві пакети, віники, швабри, навісні замки\колодки\петлі, робочі рукавиці, одноразовий посуд (миски глибокі, ложки, стакани), презервативи. Для плетення сіток терміново потрібні: сітка-основа (вічко 4*4, 5*5, 2*2, 2,5*2,5 см).

До мене звертають люди з військових частин, територіальної оборони, озвучують свої потреби. За суботу відправлено близько 30 машин, – каже волонтерка,  учасниця бойових дій Катерина Луцик.  

У середмісті Хмельницького активісти збираються виставити намети для збору допомоги. Один з них – біля кінотеатру ім. Т. Шевченка. Інший – біля “Либідь плази”.

Волонтери працюють щодня від 9 до 21 години.

Подих надії нації

Займається допомогою для військових і благодійний фонд “Подих надії нації”. Потрібні продукти тривалого зберігання, крупи, тушонка, сало, кава, чай, печиво, вода.

З медичних засобів: все для зупинки кровотечі, знеболювальні, бандажі, фізрозчин, гемотран, транексамова  кислота.

Також необхідні: біноклі зі стабілізатором зображення, маскувальні халати, радіостанції з гарнітурою, ліхтарі зі світловим фільтром, павербанки, наплічники, укомплектований медичний рюкзак, тактичний джгут, тактичні берці. 

Телефон 068 817 46 27  (Тетяна Юзепчук)

Штаб допомоги вимушеним переселенцям

Штаб розташований у приміщенні кінотеатру ім. Т. Шевченка за адресою вул. Проскурівська, 40. Сюди варто приносити все, що може знадобитися людям, які залишили місце проживання через військові дії. Наприклад,  печиво, чай, каву, консерви, картоплю, цибулю, хліб, сухофрукти, моркву, олію. Посуд: одноразовий, сковорідки, каструлі. А також – засоби гігієни, розкладачки, матраци, подушки, постільну білизну, рушники, дорослий і дитячий одяг, медикаменти, воду, зарядні пристрої, компактні електроплитки, радіоприймачі.

Також станом на вчора у штабі були потрібні колиски, пеленальні столики, пелюшки, креми під підгузки, присипки. Про актуальні потреби штабу можна дізнаватися за телефонами 067-380-15-57, 067-380-17-21, 067-380-28-08. Також у штабі працює телефон довіри: 067-133-15-50.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook