Новини
Здоров’я

У Хмельницькому найбільше потребують донорів з рідкісними групами крові

Хмельницький обласний центр служби крові наразі найбільше потребує донорів з 3 та 4 групами крові від’ємного резус-фактору. Нині хмельницький банк крові заповнено. Але, за словами директора Центру Володимира Левицького, кров постійно передають іншим медзакладам міста та транспортують в інші регіони.

Для кращої організації процесу розробили і новий порядок реєстрації. Для цього потрібно спочатку зайти у приміщення дитячого садочку “Ластівка”, що поруч з Центром – на вул. Сковороди, 31. Тут же перевіряють інформацію на наявність інфекційних хвороб та постійних протипоказів до донорства.

Своєї черги можна чекати також у приміщенні садочку. Для охочих є безкоштовний чай. Під час очікування потрібно зареєструватись у персональному електронному кабінеті донора на офіційному сайті https://donor.ua Волонтери проконсультують, як це зробити. Після того, як оголосять номер черги, донор має йти в приміщення Центру крові на наступний етап реєстрації, перевірку лікарів та донацію.

Винятки для донорства: вік до 18 років,  хвороба або зараження вірусним гепатитом В або С; вживання ін’єкційних наркотиків; зараження ВІЛ. В разі гепатиту А донорство крові дозволене через рік після одужання.

Тимчасові протипокази: захворювання на ковід і місяць після нього, вживання ліків (за винятком вітамінів, харчових добавок і протизаплідних засобів); вживання алкоголю в день здачі крові або напередодні; переливання крові протягом останніх 4 місяців, татуювання або пірсинг протягом того ж часу. Жінкам не можна здавати кров під час менструації і протягом 3 днів після неї, а також під час вагітності і протягом шести місяців після пологів.

Також Центру крові зараз потрібні: скарифікатори, вата, бинти, лейкопластир, медична марля, гумові рукавиці, деззасоби мішки для відходів на 20-30 літрів, кулер, туалетний папір, палички для чаю, 2 електричні чайники, рідке мило з дозатором, сухі серветки, паперові рушники, вода у пляшках на 5 літрів, переноска, подовжувач, матраци, розкладачки, постільна білизна. Можна приносити і чай, печиво та цукор.

Центр приймає донорів щоденно з 8 до 18 години. У неділю – до 15 години. Після 18-ої  тут займають переробкою крові.

Нагадаємо, у Хмельницькому Червоний Хрест збирає медичні засоби та проводитиме курси медичної допомоги.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook