Новини
Здоров’я

У Хмельницькому організували тренінг з домедичної допомоги

Як зупинити венозну і артеріальну кровотечу? За якими ознаками можна зрозуміти, що в людини кровотеча внутрішня? В яку позу краще покласти травмованого з пораненням грудної клітини? Куди натискати при непрямому масажі серця? Про все це усім охочих опанувати ази домедичної допомоги протягом понад двох годин розповідала викладачка базового медичного коледжу, лікарка невідкладних станів Ольга Трохимчук. А організували тренінг представники об’єднання волонтерів “Захист”.

Послухати поради медика зібралися близько пів сотні хмельничан. Серед них працівники культури, журналісти, спортивні тренери. Прийшли і ті, кому вже доводилося надавати домедичну допомогу, і містяни, які про це досі нічого не знали.

Ольга Трохимчук наголосила: у суворий воєнний час насамперед потрібно думати про власну безпеку і намагатися залишитися неушкодженим. До речі, якщо в області відбуватимуться військові дії, швидка допомога виїжджатиме передусім до поранених.

Медик розповіла про первинний огляд травмованого, зупинку кровотеч, первинну іммобілізацію та надання допомоги при різних видах травм й зробила короткий екскурс в серцево-легеневу реанімацію. Така реанімація ефективна, тільки якщо починати її робити в перші 5 хвилин після того, як людина впала. А найактивніше – вже в першу хвилину. Для оцінки ж стану має вистачити всього 10 секунд.

Сьогодні тут сиділи тренери, які вже або стикалися з необхідністю надання домедичної допомоги, або щось про це читали. І вони це освіжили це в пам’яті. А от для зовсім далеких від цього це тільки початок. Вони можуть, наприклад, згадати про джгут, але забути про знеболення. Цього заняття, звісно, не достатньо. Але якщо людина стресостійка, не кіпішна, вона щось згадає і виконає. Таких з мого досвіду десь 25 відсотків, – пояснює Ольга Трохимчук. 

Ось лише деякі цікаві моменти тренінгу:

  • Перед тим, як робити непрямий масаж серця, треба, потрусивши людину за плече, запитати: “Ви мене чуєте?”
  • Одна людина може виконувати масаж безперервно протягом щонайбільше двох хвилин. Після чого краще, аби її хтось змінив
  • Перелом ребер внаслідок здійснення непрямого масажу серця – не показ його припиняти
  • Капілярна кровотеча зазвичай зупиняється сама
  • Якщо в рані видно внутрішні органи, мозок або сухожилля, потрібно акуратно накласти стерильну пов’язку, щоб до рани не потрапила інфекція, або краще накрити рану стерильним матеріалом
  • Ознаки внутрішньої кровотечі – прискорене серцебиття, блідість шкірних покривів, непритомність, надмірне потовиділення. В такому стані не можна давати людині дозволяти кудись іти, навіть якщо вона переконує, що все нормально.

Вірогідно, такі тренінги і надалі  триватимуть. До медичної волонтерки вже звернулися представники різних організацій з проханням провести подібні  заняття.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook