Новини
Екологія

На території університету в Хмельницькому зрізали кілька десятків дерев

Всього 39 кулястих кленів видалили на території Хмельницького національного університету у минулому та у поточному роках. У навчальному закладі кажуть: прийняти таке рішення було непросто, проте воно має під собою наукове підгрунтя. Та обіцяють: на місці старих дерев з’явиться понад сотню нових, які з часом мають стати окрасою навчального закладу.

В цьому році – 22, у минулому – 17. Саме стільки дерев зрізали на території ХНУ. Перш ніж це зробити, отримали всі необхідні дозволи після того, як фахівці підтвердили низку хвороб у рослин, що становило небезпеку для відвідувачів.

Як повідомили на сайті університету, виявили захворювання у кленів минулого року, після того, як чимало з них було пошкоджено та знищено під час дощової бурі.

Найбільшої шкоди було завдано кленам перед навчальним корпусом №4. Тоді шквальним вітром було повністю або частково зламано крону у восьми дерев,розповіли в університеті.

Під час огляду дерев фахівцями, виявилося що вони вражені різноманітними хворобами (чорна цвіль кори, вертицильоз, рак, коралова плямистість пагонів). Через це дерева почали всихати, подекуди їх нищила грибкова хвороба, оселились трутовики. Тож іншого виходу, ніж прибрати з території старі, хворі та небезпечні дерева не було.

Минулого року на території університету висадили 65 дорослих дерев з розвиненою кроною, цього року планують висадити ще понад пів сотні. За словами доцентки кафедри екології та біологічної освіти Людмили Казімірової, замість кулястих кленів біля університету ростимуть сакури, магнолії, декоративні яблуні та бузок.

Нагадаємо, на території одного з парків Хмельницького виявили незаконну вирубку кількох сотень дерев.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook