Новини
Суспільство

У Хмельницькому перевірили ціни на продовольчих ринках

На ринках обласного центру почали працювати рейдові групи, які перевіряють дотримання ціноутворення на соціально важливі продукти. Йдеться про овочі з «борщового набору», яйця, цукор та крупи, борошно, олію, свинину. Державне регулювання цін на окремі продукти із граничною торговельною надбавкою не вище 10% уряд запровадив ще в січні. Разом з тим, у перші дні повномасштабної війни деякі харчі суттєво подорожчали.

Кияни, які тимчасово проживають у Хмельницькому, завітавши на центральний продовольчий ринок кажуть: ціни, зокрема, на м’ясо їх влаштовують, оскільки вони суттєво нижчі, ніж у столиці. Продавці ж зазначають: вартість м’яса залишилася такою, якою була до війни.

Ціни на ринках контролюють не лише у Хмельницькому, а й по всій області. Для цього створили спеціальну моніторингову групу, яка щодня стежить за цінами на соціально важливі продукти та окремі ліки.

У Хмельницькому фахівці Держпродспоживслужби спільно з поліцією перевірили, скільки коштують овочі з борщового набору на ринку у мікрорайоні Дубове. Під час перевірки пояснювали оптовим покупцям, які купували овочі для перепродажу, якою має бути максимальна ціна вже на їхніх прилавках. Нагадували – націнка не має бути вищою, ніж 10 відсотків. Такою ж має бути торговельна надбавка на соціально значущі продукти – борошно, олію, яйця, цукор, крупи. 

Люди, які приїхали на оптовий ринок з районів, такими вимогами не дуже задоволені. Кажуть, на пальне, податки та зарплату продавцям доведеться витратити стільки, що не лише «в нуль» працюватимуть, а й у збиток.

У перші дні війни ціни на гречку на ринках Хмельницького різко підскочили вгору. Гречку українці, з досі так і не відомих причин, активно починають скуповувати за будь-якої незрозумілої або непередбачуваної ситуації. Відповідно, саме ця крупа дорожчає найбільше. Наразі гречка на ринку коштує в межах 60 гривень. Продавці кажуть, закупка дорога, відповідно, і ціна немаленька.

Фахівці Держпродспоживслужби, які моніторять ціни з перших днів війни, завищені фіксують. Кажуть, з тими, кого піймали на завищенні цін, після війни будуть розмовляти правоохоронні органи, а саме бюро економічної безпеки, яке наголосило, що буде розцінювати це як мародерство, як заробляння на війні. Моніторять в області також ціни на бензин – А-92, А-95 та брендовий бензин.

Під час рейдів на хмельницьких ринках протоколів не складали. Кажуть, перевіривши ціни на крупи, овочі та борошно, порушень не виявили.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook