Новини
Суспільство

“Рекламу”, що ображає мешканців Гречан, просять прибрати у Хмельницькому

Зображення, розміщені на бігбордах у мікрорайоні Гречани, на думку хмельничанина, є образливими для містян, не сприяє патріотизму та пасує більше “русскому міру”. Підтримки у своєму прагненні прибрати образливу “рекламу” з вулиць міста, хмельничанин шукає у працівників культури Хмельниччини. І не лише у них.

У перші дні війни на Хмельниччині, і, зокрема, в обласному центрі, на численних бігбордах замість реклами різноманітних бізнесів почали з’являтися інші, більш актуальні. Спочатку – про напрямок руху для російського корабля та російських солдатів. Проте нецензурні слова на них надто “різали око” хмельничанам, тож згодом їх змінили на більш “культурні”. Проте навіть у такому вигляді дехто із мешканців обласного центру вважає їх неприйнятними для розміщення на вулицях міста.

Хмельничани люблять асоціювати жителів того чи іншого мікрорайону з певним образом. Мешканців Гречан, до прикладу, здавна чомусь заведено уявляти такими собі хуліганами. Тож не дивно, що на бігбордах у цьому мікрорайоні зобразили молодиків, котрі сидять навпочіпки та мають при собі биту та пляшку (ймовірно, з “коктейлем Молотова”) та пляшки, барсетку і соняшникове насіння. Ну, і, звісно, актуальний на момент розміщення зображень напис: “БТР є? А якщо знайдемо? Пацики з Гречан”. Тоді, нагадаємо, українці, котрі мешкали неподалік місць боїв з росіянами, активно тягнули по домівках залишені окупантами танки, БТРи та іншу техніку.

“Приберіть “тіпочків на корточках”

Саме ці бігборди, встановлені на вулиці Шухевича, і просить наразі прибрати з вулиці у Гречанах хмельничанин Павло Везденецький, звертаючись до очільника управління культури Хмельницької міської ради та до інших структур, так чи інакше пов’язаних з культурою:

Шановні працівники культури міста Хмельницького! Запрошую Вас підтримати звернення до міської влади щодо розміщеної зовнішньої реклами у мікрорайоні Гречани, яка є образливою для багатьох хмельничан, не сприяє патріотизму, обороні України, а навпаки, створює негативний образ мешканця мікрорайону. Такій “рекламі” не місце в жодному українському місті чи селищі. Прошу долучитися до вимог прибрати її та звертатися із відповідними зверненнями до Ромасюкова Артема Євгеновича, керівника управління культури і туризму Хмельницької міської ради, е-mail: kultura_xm@ukr.net

Також у дописі наводить текст, з яким просить звертатися до очільника управління культури ХМР:

Шановний Артеме Євгеновичу! Просимо прибрати зовнішню рекламу у вигляді постерів із “тіпочком на корточках” у мікрорайоні Гречани, за двома адресами: вул. Шухевича, 1д та Шухевича, 1а. Культурна цінність такої “соціальної реклами” від’ємна, вона швидше пасує “русскому міру” із культом гопників та бандитів.

Крім того, у дописі перераховані організації та установи, які так чи інакше дотичні до культури, причому, не лише у Хмельницькому:

  • Обласна організація профспілки працівників культури (Хмельницький)
  • Обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України (Хмельницький)
  • Творчий осередок Національної хореографічної спілки України в Хмельницькій області
  • Обласне відділення Всеукраїнської Національної музичної спілки (Хмельницький)
  • Обласна організація Національної спілки художників України (Хмельницький)
  • Обласна організація Національної спілки краєзнавців України (Кам’янець-Подільський)
  • Обласна організація Національної спілки письменників України (Хмельницький)
  • Обласна організація Національної спілки фотохудожників України (Хмельницький)
  • Обласне відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» (Хмельницький)

У коментарях автор допису позначив також два десятки користувачів соцмереж, серед яких – не лише люди, а й організації та установи – мистецькі та політичні, причому не лише з Хмельницького, а й з Харкова, Києва, Острога та Закарпаття.

Посилання на своє звернення хмельничанин розмістив також в коментарях під одним з дописів у Фейсбук начальника Хмельницької ОВА Сергія Гамалія.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook