Новини
Інфраструктура

Масштабне перейменування вулиць запланували у Хмельницькому

У проєкті рішення, який оприлюднили на сайті Хмельницької міської ради – список із майже пів сотні назв вулиць, перейменування котрих, ймовірно, підтримають на одній з найближчих сесій. Поки хмельничани цікавляться, чому треба було чекати так довго, аби нарешті позбутися згадувань про радянсько-колоніальне минуле, а разом з ним – і про “російську культуру”, у владі вважають: не діючи поспіхом свого часу, все зробили правильно. Тож тепер мають можливість дати вулицям героїчні та національно-ідентифіковані імена, а не назви “ні про що”.

“Дотиснули” – так відреагували хмельничани на рішення про перейменування вулиць у Хмельницькому, якого з нетерпінням очікували від влади. Особливо – останні 8 років.

У переліку, доданому до проєкту рішення, – 45 вулиць, яким незабаром мають дати нові імена.

Поточна назва вулиціЗапропонований варіант
Восьмого БерезняОльги Мак
ГагарінаГероїв Маріуполя
провулок Гагарінапровулок Героїв Маріуполя
Маршала ГречкаМиколи Міхновського
У. ГромовоїБориса Антоненка-Давидовича
провулок Маршала Красовськогопровулок Гетьмана Мазепи
Маршала КрасовськогоГетьмана Мазепи
КупрінаСимона Петлюри
провулок Купрінапровулок Симона Петлюри
проїзд Купрінапроїзд Симона Петлюри
ЛєсковаКороля Данила
провулок Лєсковапровулок Короля Данила
НекрасоваГероя України Ігоря Дашка
провулок Некрасовапровулок Героя України Ігоря Дашка
провулок Осипенкопровулок Марини Кіреєвої
провулок Першотравневийпровулок Заріччя
ПоповаГероя України Дмитра Васильєва
ПушкінаГероя України Олексія Скоблі
провулок Пушкінапровулок Героя України Олексія Скоблі
Лізи ЧайкіноїКатерини Білокур
ШостаковичаСергія Параджанова
провулок Шостаковичапровулок Сергія Параджанова
ГастеллоОлександра Кушнірука
Л. ТолстогоКнязя Святослава Хороброго
ЛановаГероя України Олександра Петраківського
ГлінкиЯрослава Барнича
О. П. ГуцалюкаЮрія Клена
Академіка ЗбарськогоБориса Патона
провулок Академіка Збарськогопровулок Бориса Патона
КожедубаГероя України Олександра Оксанченка
провулок Кожедубапровулок Героя України Олександра Оксанченка
Валі КотикаДмитра Гуні
провулок Валі Котикапровулок Дмитра Гуні
ЛермонтоваБориса Мамайсура
провулок РєпінаЮрія Косача
М. СавіноїМарії Заньковецької
Ткачука Г. І.Миколи Садовського
провулок Ткачука Г. І.провулок Миколи Садовського
С. ХотовицькогоІвана Пулюя
ЧайковськогоСтаніслава Людкевича
Академіка ЧеботарьоваАгатангела Кримського
ЧеховаВалер’яна Підмогильного
провулок Чеховапровулок Валер’яна Підмогильного
Академіка ЩербиТрохима Верхоли
Святослава ФедороваЄвгена Плужника

“Старобульварна” – це ні про що…”

Поки одні тішаться тому, що у Хмельницькому нарешті не буде згадок про Пушкіна, Лєрмонтова, Некрасова, Купріна та ще 40 різноманітних діячів, які асоціюються з Радянським Союзом та Російською імперією, інші нарікають: влада, плануючи перейменування, вкотре все вирішила сама, не поцікавившись думкою громади – тих тисяч (або й десятків тисяч) людей, які живуть на цих вулицях і теж мають право голосу.

Дорікнули і тим, що, взявшись за черговий етап перейменування, у владних кабінетах, схоже, пішли найпростішим шляхом – запропонували нові назви, не надто заглиблюючись в історію міста, а дали ті імена, які “на слуху”.

Все в кращих традиціях совка. Старе беремо і перейменовуємо на нове, бо на слуху… Чому не повернути вулицям історичні назви як правильно вказують? На біса в кожному місті однотипні “герої чогось там”? Бо зараз це гаряча тема? Ну так в срср теж були “гарячі теми”, чим тоді ми кращі? Це щоб потім наступне покоління з радістю перейменовувало і собі? Де чудесні назви вулиць які відповідали своїм місцям чи призначенню – Старобульварна, Мала Бузька, Набережна і т.д.? Чим завинив Гагарін, чим вже не вгодив? Чому не було жодного обговорення з громадою з істориками? Аби тако натикати. І чому тоді зупинились? Чому Проскурів досі носить чуже ім’я?пишуть у соцмережах.

Завчасно відповідаючи на найпопулярніші питання хмельничан, міський голова ще під час першого анонсування великого перейменування вулиць зазначав: у місті над цим активно працюють останні шість років. Останнє перейменування (яке також викликало бурхливі обговорення у соцмережах, особливо щодо нової назви вулиці Курчатова – Шухевича) було за кілька місяців до 24 лютого. І те, що робили все планомірно та поступово, – це правильно.

Я вважаю, що ми робили дуже правильно, що не гарячкували. Бо якби ми погарячкували, то, наприклад, вулиця Гагаріна називалася б вулицею Старобульварною. Ну, в принципі, Старобульварна – це ні про що. Це теж трохи був такий стереотип, що вулиці треба називати Сонячними, Волошковими. І це теж ні про що. Вулиці мають мати чітку ідентифікацію з героїкою нації, яка будує національну державу, – зазначив тоді Олександр Симчишин.

Тож тепер, додав міський голова, зважаючи на те, що у владі не поспішили, вулиця Гагаріна буде називатися вулицею Героїв Маріуполя.

І для працівників міської ради, для філармонії буде честю жити на вулиці Героїв Маріуполя, – додав міський голова.

Щоправда, швидше він мав на увазі не “жити”, а все-таки “працювати”. А от думкою тих, хто насправді живе на, поки що, вулиці Гагаріна, не зайве було би поцікавитися. І не те щоб хмельничани з Гагаріна були би проти “Героїв Маріуполя”, проте не виключено, що більшість би хотіла таки Старобульварної. А хтось би інший навпаки – хотів би “Героїв Маріуполя”. Проте про це тепер можна лише здогадуватися.

“Поле для маневру ми залишили”

Бентежить хмельничан також і те, що одним іменем планують назвати не лише вулицю, а й провулок та проїзд, розташовані поруч. Як це буде, до прикладу, з вулицею-провулком-проїздом Купріна, які стануть вулицею-провулком-проїздом Симона Петлюри.

Що за підхід називати вулицю, провулок, проїзд одним іменем? Це не призводить до плутанини, що є однакові імена, але різні категорії (вулиця, проїзд, провулок), при цьому вони знаходяться в одній локації?

Особливо в документаційній роботі це збиває з пантелику… не говорячи, щоб пройтись пішки по цих провулках, проїздах…. Таке враження, що мало визначних дат, людей, просто прекрасних слів, для чого ці слова “омоніми” в певній мірі?

Не зрозуміли хмельничани і чим не вгодив дитячий лікар родом з Красилова Степан Хотовицький. Хіба тим, що став одним з основоположників педіатрії та дослідником холери у Російській імперії.

Символічно, що вул. Хотовицького якраз та, де пологовий будинок. Це ж так і назвали на честь педіатра і акушера-гінеколога. Тут трохи перегнули з перейменуванням, – вважають хмельничани.

Не всі назви, які попередньо планували у владі, знайшли своє втілення у проєкті рішення міської ради. Так, зокрема, була ідея вулицю Пушкіна назвати Чорнобаївською.

Є ідея вулицю Пушкіна перейменувати на вулицю Чорнобаївську. Хороша ідея, правильна. Але таких Чорнобаївок може бути ще багато, тому поле для маневру ми ще залишили,зазначив тоді міський голова.

Тим часом хмельничани започаткували свою ініціативу: розміщувати на будинках таблички з QR-кодами, за допомогою яких можна буде дізнатися більше про людину, на чию честь названо вулицю. Щоб дізнатися думку містян, у соцмережах запустили відповідне опитування.

Пропоную розміщувати на табличках з назвою вулиць та номером будинку QR код з посиланням на сторінку з розповіддю про людину, чиїм ім’ям названа вулиця. Це допоможе людям краще дізнатися про історію своїх героїв. Дізнатися про їхнє життя та подвиг. Tака інформація допоможе і в патріотичному вихованні молоді та в популяризації нашої давньої та сучасної історії. Сподіваюся, моя ідея знайде підтримку у мiстян та в керівництві міського комунального господарства i в мерiї,написав автор ідеї.

Що думають мешканці українських міст про перейменування вулиці Пушкіна у Хмельницькому, читайте у нашому матеріалі.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook