Новини
Інфраструктура

Демонтували пам’ятник Затонському в його рідному селі на Хмельниччині

Продовжується повне очищення території області від тоталітарних символів російсько-радянського окупаційного режиму. Так, днями в селі Лисець Дунаєвецької міської територіальної громади Кам’янець-Подільського району демонтували пам’ятник Володимиру Затонському.

Про це повідомили в соціальних мережах.

Сьогодні демонтовано пам’ятник організатору Голодомору Володимиру Затонському у його рідному селі Лисець на Хмельниччині! Для мене це особливо важливий гештальт через те, яка кількість моїх рідних загинула під час Голодомору. Геть з України! – написав у Фейсбуці співзасновник проєкту “Декомунізація.Україна” Вадим Поздняков.

Дійсно, Володимир Затонський народився 27 липня (8 серпня) 1888 року в селі Лисець Ушицького повіту тоді ще Подільської губернії.  Це більшовицький партійний і державний діяч, один із виконавців Голодомору-геноциду в Україні. Він завзято винищував національний зміст української культури, сприяв необґрунтованій зміні українського правопису 1933 року, схвалював репресії проти «ідеологічно невитриманих» працівників освіти, керував демонтажем мозаїк і фресок Михайлівського Золотоверхого монастиря та причетний до русифікації України.

Зауважимо, що в Хмельницькому на місці пам’ятника Героям Небесної Сотні також колись був пам’ятник Затонському.

Також напередодні в обласному центрі провели повну дерусифікацію, офіційно перейменувавши 45 вулиць, провулків та проїздів у самому міста та 68 – у межах тергромади.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook