Новини
Суспільство

Заступника міського голови хмельничани розкритикували за допис про авто з-за кордону

Опублікував фото простреленого ракетою автомобіля з Харкова та закликав переглянути пріоритети – заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок вкотре опинився у центрі уваги хмельничан, які, вже майже за звичкою, взялися критикувати посадовця за неоднозначні вислови. Один з одвічних опонентів посадовця – хмельницький активіст Андрій Попик відреагував на допис заступника міського голови своїм, довшим та емоційнішим.

5 квітня президент України підписав закон, згідно з яким на час воєнного стану всі імпортні товари звільняються від податку на додану вартість. В перші тижні війни автомобілі з-за кордону ввозили лише для потреб армії, евакуації громадян і доправлення гуманітарних вантажів. Наразі податки та збори на автомобілі скасовано для всіх громадян. Цим активно почали користуватися українці, які масово женуть з-за кордону автомобілі, поки є можливість (до закінчення дії воєнного стану) придбати їх не “за всі гроші”. Через це свого часу на кордонах утворювалися чималі черги, що дещо ускладнювало логістику доставки автомобілів, які ввозилися для потреб ЗСУ. Аби розв’язати цю проблему, на початку травня для ввезення з-за кордону транспортних засобів, визначили три пункти пропуску:

  • «Устилуг» (на кордоні з Польщею у Волинській області);
  • «Грушів» (на кордоні з Польщею у Львівській області);
  • «Малий Березний» (на кордоні зі Словаччиною у Закарпатській області).

Проте, у коментарях до допису (досить лаконічного) на своїй сторінці у Фейсбук заступник Хмельницького міського голови більше уваги приділив не стільки чергам на кордонах, скільки питанням економічним. Зокрема, назвав великим злом “викачку грошей з держави” під час війни:

І ще, з економічної точки зору, викачка грошей з держави на вживані авто, для власного користування в цей складний для держави час, це не просто – це велике зло…

У коментарях хмельничани обговорили практично все: право українців розпоряджатися своїми заощадженнями; право купувати автомобілі, скориставшись моментом, коли держава нарешті “скасувала обдираловку”, якою всі називають митні збори за автомобілі; роботу митниць; проблему з пальним; виживання бізнесу; навіть питання підтримки пенсіонерів.

Окремо заступнику міського голови неодноразово висловили заперечення на його тезу, що “авто не врятує дітей”, нагадавши, скільки людей врятувалося з зони бойових дій та окупованих територій саме завдяки власному транспорту. Проте, посадовець чи то не почув ці заперечення, чи то трактував їх якось по-своєму, та врешті назвав це “шкурним інтересом”.

Чималий допис у відповідь на репліки заступника Хмельницького міського голови написав хмельничанин Андрій Попик, який до цього також подискутував з ним у коментарях.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook